"Vaker herbalanceren voor volatiliteit"

Beleggers, waaronder pensioenfondsen, moeten hun strategie maandelijks aanpassen aan de volatiliteit op de effectenbeurzen. Zo verminderen ze het risico en genereren ze stabielere, meer voorspelbare rendementen, vooral in tijden van grote koersdalingen. Dat concludeert indexmaker Russell Investments in een onderzoek.

Rusell Investments ziet dat institutionele beleggers de strategische allocaties van effecten nu hooguit één keer jaar per doorlichten. Dat leidt tot een hoog risico tijdens scherpe koersbewegingen en een laag risico als de markt rustig is.

Vaker herbalanceren
Om optimaal in te spelen op volatiliteit moeten beleggers de verhouding in hun portefeuille tussen onder meer risicovolle aandelen en relatief veilige obligaties aanpassen aan de bewegingen op de beurzen. Aan het begin van elke maand moeten ze volgens Russell Investments de volatiliteit berekenen door te kijken naar de koersbewegingen van de afgelopen zestig dagen.

Als daar een percentage tussen de 10,3 en 16,9 uitkomt, moet er niet worden gehandeld. Maar zit het percentage daaronder, doen beleggers er volgens Russell Investments goed aan om in te zetten op aandelen. Het tegenovergestelde geldt voor een uitkomst boven de 16,9 procent.

Inspelen op volatiliteit
Uit het onderzoek van Russell Investments komt naar voren dat deze flexibele strategie in tijden van koersdalingen een hoger rendement oplevert. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2000 tot 2003 en in 2008. Bovendien is over de periode april 1979 – juni 2011 de grootste drawdown 14,48 procent. Dat zou in het geval een vaste strategie liefst 27,25 procent zijn geweest.

Het rendement over de periode april 1979 tot juni 2011 was 10,68 procent voor de flexibele strategie tegenover 10,28 procent voor een vaste verdeling van aandelen en ‘fixed income’ aldus het onderzoek van Russell Investments.