DWS: inflatieverwachtingen voor 2012 zijn te optimistisch

DWS, de beleggingsfondsentak van Deutsche Bank, vreest dat de wereldwijde inflatie in 2012 hoger uitkomt dan momenteel wordt verwacht. De fondsbeheerders van het populaire beleggingsfonds DWS Invest Global Agribusiness constateren dat voedingsmiddelenproducenten het afgelopen jaar met hogere kosten te maken hadden. De prijzen voor olie, gewassen en verpakkingsmaterialen blijven hoog en er is dan ook geen aanleiding om te verwachten dat de kosten zullen dalen.

Tegelijkertijd wordt er geen snel herstel van de markt voor levensmiddelen voorzien, doordat consumenten mondiaal gezien hun hand op de knip houden. Alleen innovatie of nieuwe productcategorieën kunnen naar verwachting margeverbetering opleveren. Uit gesprekken met toonaangevende winkelbedrijven over het koopgedrag van consumenten kwam naar voren dat categorieën als biologische producten, huismerken en een combinatie hiervan op duurzame basis dubbelcijferige groei zouden kunnen laten zien.

Investeren in infrastructuur Brazilië nodig voor export

Een belangrijke kostenpost voor voedselproducenten is de infrastructuur die nodig is om te voldoen aan de behoeften van een groeiende exportnatie. De huidige beperkingen op het spoor- en wegennet van Brazilië zet lokale producenten op een achterstand ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat lage Braziliaanse arbeidskosten, over het algemeen lagere grondprijzen en een gunstig klimaat dat meerdere oogsten per jaar mogelijk maakt, factoren zijn die de Braziliaanse productie en export naar een steeds hoger niveau stuwen.

Hoeveel moet worden geïnvesteerd om de Braziliaanse agrarische sector wereldwijd concurrerender te maken? Uit een recente studie van het Braziliaanse instituut voor logistiek blijkt dat de kosten om het wegennetwerk tot een toereikend niveau te verbeteren 19 keer groter zijn dan wat de overheid er momenteel voor heeft begroot. Intussen zijn de investeringen in transportverbeteringen gedaald van 1,8 procent van het Braziliaanse bbp 35 jaar geleden tot net 0,8 procent tegenwoordig. Ter vergelijking: in 1956 besteedde de VS 5 procent van het Amerikaanse bbp aan verbetering van het wegennetwerk. We zijn dus nog ver verwijderd van de benodigde investeringsniveaus in Brazilië.

Particuliere beleggingen in infrastructuur zouden significante invloed kunnen hebben op de concurrentiepositie van Brazilië in granen en oliehoudende zaden, aangezien maar een zeer klein deel van de Braziliaanse wegen zijn verhard, terwijl vervoer over de weg de voornaamste wijze van graanvervoer is.

De noodzaak voor verbetering van de infrastructuur om de Braziliaanse export te stimuleren wordt onderstreept door het feit dat China meer basisvoeding is gaan importeren als gevolg van de gestegen binnenlandse vraag. Met name de import van suiker is de laatste negen maanden significant gestegen.

Onbekende impact op het milieu

Onlangs verscheen er een interessant document van de VN over de belasting op het milieu die niet per se wordt gezien door de consument. Waterwinning blijkt niet de enige milieubelasting te zijn in de voedselverwerkende industrie: recente studies tonen aan dat voedselproducenten ook veel luchtverontreiniging veroorzaken. Alleen de elektriciteitssector veroorzaakt meer luchtverontreiniging. Dit is een aspect dat meer aandacht verdient van beleggers.