Lager gasverbruik drukt consumptie

Huishoudens hebben in februari 1,2 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in februari 2013. In januari gaven ze 1,7 procent minder uit. Door het relatief zachte weer verbruikten de huishoudens in de eerste maanden van 2014 veel minder gas voor het verwarmen van hun woning dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Huishoudens gaven in februari aan overige goederen, waaronder gas, 11,2 procent minder uit dan een jaar eerder. In januari besteedden ze hieraan 9,7 procent minder. Consumenten beknibbelden in februari 0,3 procent op voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen gaven ze wel meer uit (4,4 procent). Hun bestedingen aan diensten ten slotte lagen op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. Ten opzichte van maart zijn de omstandigheden voor de consumptie in april een fractie verbeterd.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

consumptie nederland

Bron: CBS Corp.