Bloombergpoll duidt op aandelenbubbel

Twee jaar van onafgebroken koersstijgingen van Amerikaanse aandelen zaaien ongerustheid in de financiële sector. Drie op elke vijf beursspecialisten denken dat de financiële markten zich aan de rand van of al in een bubbel bevinden. Dat blijkt uit een peiling van Bloomberg Global Poll.

Bubbel een feit

47% van de ondervraagden denkt dat de aandelenmarkten een onhoudbaar niveau hebben bereikt; volgens 14% onder hen is de bubbel al een feit, blijkt uit een kwartaalpeiling bij 562 investeerders, analisten en handelaars, die gebruik maken van Bloombergdiensten. Een grote meerderheid verwacht binnen de zes maanden dan ook een correctie.

Ze verwijzen naar biotechaandelen die nu aan meer dan 500 keer de inkomsten noteren, de terugkeer van megafusies en de S&P 500 Index die nu 30% boven zijn piek van 2007 noteert, ondanks de slabakkende wereldeconomie. “Het is als een opkomende storm,” zegt Dane Fulmer, die 40 jaar op de beurzen actief is. Je moet geen weerman zijn om de wolken te zien”.

Ruime overwaardering

Een stelling die wordt onderschreven door de financiële consultant Andrew Smithers, die als een van de enigen de beursbubbel van 1999 voorspelde. Volgens hem zijn Amerikaanse aandelen vandaag 80% overgewaardeerd en bevinden we ons in de op twee na grootste bubbel uit de geschiedenis. Enkel de bubbels van 1929 en 1999 waren nog groter, aldus Smithers.

Bron: Express.be