Schroders: Optimisme in Turkije ondanks de moeilijke omstandigheden

In Turkije heerst het nodige optimisme. Maar Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders , blijft voorzichtig gestemd. Het land is sterk afhankelijk van externe (korte termijn) financiering. Banken nemen dit voor een groot deel voor hun rekening, waardoor men zich in Turkije weinig zorgen maakt. In zijn rondreis door Turkije trof Botham sowieso veel optimisme aan.

Craigbotham
Craig Botham

Gebrek aan spaarzin en concurrentievermogen

Een groot probleem schuilt in (het gebrek aan) spaarzin bij de Turken. In de private sector wordt slechts 12% van het BBP gespaard. Dit is gevolg van de demografische ontwikkeling, de lage rentetarieven en de onzekerheid in het land. Dit versterkt de afhankelijkheid van buitenlandse financiering. Ondanks pogingen daartoe, voorziet Botham het komende decennium geen verandering in de spaarzin.

Ook ziet Botham de vooruitzichten voor de handel somber in. De producenten zijn niet competitief genoeg. Turkije is sterk afhankelijk van de Europese markt, terwijl daar de economie ook hapert. De overheid wil de import beperken, al blijft onduidelijk hoe.

Politiek is de grote rol van Erdogan een risicofactor. ISIS klopt aan de poorten van Turkije, maar vooralsnog wil het land zich niet laten meeslepen in een regionale oorlog. Als het Westen wil dat Turkije zich engageert voor de strijd tegen het Islam-extremisme, moet het met eigen troepen voorop gaan.