Super Mario doet het weer

De Financial Times bewondert Mario Draghi. Deels omdat hij vriend en vijand verraste door veel meer geld te stoppen in het programma voor kwantitatieve versoepeling dan iedereen verwachtte. Maar de commentator van dienst is vooral onder de indruk door de manier waarop Draghi een aantal belangrijke hinderpalen voor het succes van het programma wist te omzeilen.

Mariodraghi
Mario Draghi

Psychologie

Door bijna 1.200 miljard euro te beloven voor het aankopen van staatsobligaties overtrof Draghi alle verwachtingen. De meeste waarnemers hadden verwacht dat het programma maar half zo groot zou uitvallen.

“Dat is slim gezien van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), want hij speelt daarbij een vertrouwenstrucje uit,” schrijft de Financial Times. “,em>Hij begrijpt duidelijk de menselijke psychologie en de rol van perceptie als het gaat om vertrouwen in de economie.”

Dat Draghi daarvoor een neus heeft, bleek ook eerder al. Denk maar aan hoe hij drie jaar geleden de financiële markten kon overtuigen dat de eurozone niet uit mekaar zou vallen.

Een eenvoudige belofte dat de Europese Centrale Bank alles zou doen wat nodig was om dat scenario te voorkomen, bleek voldoende om het vertrouwen te herstellen. Pas later gaf Draghi technische details over het reddingsplan, dat bekend werd als Outright Monetary Transactions (OMT), vrij.

Dat het kwantitatieve versoepelingsprogramma ook succesvol zal zijn, is natuurlijk niet gegarandeerd. De mechanische effecten zullen zich wel laten merken: de intrestvoeten op staatsobligaties zullen dalen en de banken zullen over meer cashreserves gaan beschikken.

Door het programma echter omvangrijker te maken dan verwacht, zullen niet enkel deze mechanische effecten groter worden maar ook - en net daar zit het genie van Draghi - de psychologische effecten. “Consumenten en bedrijven zullen overtuigd raken dat de economische toekomst rooskleuriger is dan gedacht en zullen hun gedrag daarop aanpassen,” vermoedt de Financial Times.

Duitsland tevreden

Bovendien heeft de Europese Centrale een elegante oplossing gevonden voor het belangrijkste bezwaar dat Duitsland had tegen het programma. De risico’s worden immers slechts zeer beperkt verdeeld over de eurozone en de nationale banken houden het grootste gedeelte van de aangekochte activa op hun eigen balansen.

Maakt dat het programma minder effectief? Draghi denkt van niet. Hij durfde zelfs te speculeren over een scenario waarbij een lidstaat niet meer aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen. “Omdat alle nationale banken over ruim voldoende kapitaalbuffers beschikken, zou er niets aan de hand zijn,” liet Draghi optekenen.

Dat is volgens de Financial Times een terechte veronderstelling. De krant heeft het over eenvoudig economisch trucje om het Duitse scepticisme te ontmijnen. Als er verlies wordt geleden op overheidsobligaties kan dit immers altijd ingehouden worden op het aandeel in de winst van de Europese Centrale Bank waar die overheid normaal recht op zou hebben.

Europese regels gerespecteerd

Tenslotte paste Draghi ook op handige wijze een mouw aan het verdict van het Europese hof voor justitie over het OMT-programma. Het hof oordeelde dat alle obligatie-aankopen door de Europese Centrale Bank gelimiteerd moesten blijven in de mate dat er een functionerende markt in obligaties zou kunnen blijven bestaan.

Praktisch gezien is het programma van Draghi onbeperkt. Het limiteert enkel hoeveel elke centrale bank kan aanhouden van elke obligatie-uitgifte (25 procent) en van elke uitgever (33 procent). Doordat de totale schuld van de regeringen in de eurozone meer dan 900 miljard euro bedraagt, heeft de Europese Centrale Bank dus alle ruimte om eventueel meer te doen dan beloofd.

“Alles samen dus meer dan voldoende argumenten om Draghi opnieuw de bijnaam Super Mario toe te kennen,” besluit de Britse zakenkrant.

Bron: Express.be