EM bestend tegen hogere rente VS

Ondanks de vrees dat de alom verwachte renteverhogingen in de VS door veranderende beleggingsstromen ongunstig zijn voor opkomende aandelen, zijn de waarderingen zo aantrekkelijk dat het effect vermoedelijk beperkt zal zijn.

Zwakkere munten aantrekkelijk

Deze aandelen doen het doorgaans goed als hun waarderingen gunstig zijn, zoals op dit moment In het vorige decennium waren opkomende markten erg in trek, ondanks de opeenvolgende en gestage renteverhogingen van de Amerikaanse Fed. Bovendien zullen de relatief zwakke lokale valuta’s van opkomende landen de export stimuleren en de winstgevendheid versterken. Dit biedt verdere steun aan de dividendgroei.

Uit historische gegevens blijkt dat opkomende aandelen met een hoger dividend beter presteren dan die met een lager dividend. Een actieve beleggingsbenadering verdient echter de voorkeur, omdat passieve dividendfondsen zelden waarde toevoegen. Dit blijkt uit het teleurstellende trackrecord van vele dividend uitkerende ETF ’s. Fundamentele analyse is nodig om in te spelen op toekomstige uitkeringen en op gebeurtenissen op de markt.

Dividend in opkomst

Intussen steeg het aantal opkomende dividendaandelen naar bijna 90% van de markt. Als gevolg daarvan zijn er wereldwijd veel mogelijkheden voor gediversifieerde dividendbeleggingen in opkomende markten. ING Investment Management heeft vanwege de waarderingen echter een voorkeur voor Chinese aandelen ten opzichte van die van andere Aziatische markten. In Latijns-Amerika biedt Brazilië een goed aanbod aan dividendaandelen, maar bedrijven zijn wettelijk verplicht om een bepaald deel van hun winsten uit te keren.

Er is dus fundamentele analyse nodig om de houdbaarheid van hun dividenden te beoordelen. In Oost-Europa is er een gezonde dividendcultuur in Polen, dat een bloeiende economie heeft en profiteert van het herstel in de eurozone.

Dividendaandelen

Bron: ING Investment Management