ETF-platform Deutsche AWM vergroot marktaandeel in Europa

Sinds Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM) diverse van zijn grootste exchange-traded funds ( ETF ’s) een jaar geleden omzette van indirecte (synthetische) naar directe (fysieke) replicatie vanwege de vraag van beleggers, heeft Deutsche AWM in totaal meer dan EUR 10 miljard aan nieuwe instroom in ETF ’s geregistreerd, waarvan meer dan EUR 5 miljard tijdens de afgelopen zes maanden. Tegelijkertijd is het marktaandeel in Europa gestegen tot 12,4%, oftewel een groeipercentage van 0,5% dit jaar.

Daarmee blijft Deutsche AWM zijn positie versterken als de huidige op een na grootste ETF -aanbieder in Europa.

Fysieke ETF 's

“Voor beleggers is het prettig dat ze nu voor veel fysieke ETF ’s een keuze hebben tussen minstens twee aanbieders die wereldwijd werken. Voor hen is het gunstig als het aanbod minder geconcentreerd is dan voorheen,” zegt Simon Klein, Hoofd Distributie ETP’s & Institutionele Mandaten, EMEA en Azië, bij Deutsche AWM. Er zijn negen nieuwe distributiewerknemers aangesteld in het team van Deutsche AWM sinds 2014, om klantenmanagement en dienstverlening te kunnen blijven verbeteren in Europa en Azië.

Kosten ETF 's omlaag

Naast het omzetten van de replicatiemethode heeft Deutsche AWM in 2014 ook een aantal andere maatregelen genomen om de distributie van eigen ETF ’s te bevorderen. Het fondshuis was bijvoorbeeld de eerste ETF -aanbieder in Europa die een “Core ETF ”-reeks introduceerde. Deze ETF ’s op bekende indices zoals de DAX en EuroStoxx50 hebben zeer concurrerende beheerkosten. De Core ETF -reeks bevat aandelen- ETF ’s op acht indices die Europa, de VS en Japan dekken, en één wereldwijde index. Jaarlijkse vaste kosten voor Core ETF ’s liggen tussen de 0,07% en 0,20%.

Het ETF -platform introduceerde ook een aantal innovaties in 2014, met onder meer nieuwe ETF ’s die beleggers toegang te geven tot markten die voorheen niet voor hen toegankelijk waren. Voorbeelden hiervan zijn het eerste ETF op de Barclays Global Aggregate Bond Index , de toonaangevende internationale obligatie-index, en het ETF op high yield bedrijfsobligaties met een korte looptijd. Van de 15 nieuwe ETF ’s die in 2014 die wereldwijd de hoogste instroom aantrokken, waren er vijf van Deutsche AWM.