BNY Boston ziet olieprijs lang onder de 70$

De olieprijs blijft nog minstens vijf jaar onder de 70 US dollar per vat, stelt Robin Wehbé van The Boston Company, een boutique van BNY Mellon. De VS speelt door de grootschalige productie van schalie-olie een belangrijke rol in het overaanbod van het zwarte goud. Maar de sector heeft zich aangepast aan de ’new normal’.

Robinwehbe
Robin Wehbé

De sector moest op de prijsdaling reageren door rigoureus te snijden in de kosten. Volgens Wehbé heeft dit geleid tot een zichzelf versterkend effect, waardoor het theoretische ’breakeven point’ voor olie structureel stuk lager is komen te liggen. Daarmee is ook de noodzaak van een hogere olieprijs komen te vervallen.

De prijscurve van olie wordt bepaald door twee componenten. Enerzijds de kosten voor het vinden van olie en anderzijds voor het winnen van olie. De kosten lagen tot 2015 op circa 30 dollar per vat. Met bijkomende kosten voor transport en een marge lag daardoor de breakeven-prijs rond 47 dollar. Vandaag de dag ligt de breakeven-prijs eerder rond de 35 dollar, waardoor een prijs boven de 50 dollar een vergelijkbaar rendement oplevert als een olieprijs van 70 dollar, zoals voorheen. Kortom, de sector heeft zich intussen ingesteld op een lagere olieprijs.

Beleggers moeten selectief zijn in de sector, meent Wehbé. De groei komt niet meer als vanzelf door hogere prijzen. Hij ziet betere risicogewogen rendementen bij bedrijven die beter weten te profiteren van hogere olievolumes dan van hogere prijzen. Hij voorspelt met name kansen voor de dienstverlenende kant van de oliesector, zoals transportbedrijven, producenten en onderhoudsbedrijven van machines, apparatuur en pijpleidingen, alsook raffinage- en chemiebedrijven aan de andere kant van de keten.