ESG-factoren vooral meegenomen bij risicovollere obligatiebeleggingen

Fixed income managers overwegen vooral ESG-factoren, als ze beleggen in high yield obligaties en obligaties in opkomende markten. Er is echter geen consensus over hoe dat het best gestructureerd toegepast kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Russell Investments onder fixed income asset managers bij 79 grote asset managers.

ESG vooral bij aandelen

ESG-factoren worden in aandelenbeleggingen tegenwoordig ruimschoots meegewogen dit in tegenstelling tot de beleggingen in vastrentende waarden. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 6 op de 10 (63%) fixed income managers ESG-factoren meeweegt in het nemen van beleggingsbeslissingen bij bedrijfs- of overheidsobligaties. Helma Verkouw, Responsible Investment Specialist bij Russell Investments: “Toch is het minder nieuw dan het lijkt. Governance analyses zijn bijvoorbeeld bij de meeste fixed income managers al sterk ontwikkeld vanuit kredietwaardigheids-oogpunt. Een grondige analyse van het management vanuit governance (G) perspectief ligt dan ook in de lijn der verwachtingen.

Een ander voorbeeld: beleggers riskeren tegenwoordig steeds vaker rechtszaken en kunnen reputatieschade oplopen als ze leningen van een bedrijf kopen met een relatief lage ESG score of reputatie en ze profiteren niet of nauwelijks van risicovol gedrag omtrent ESG. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook vastrentende managers en beleggers steeds serieuzer naar ESG kijken.”

Weinig consensus over de beste manier

Ondanks een toenemend gebruik van ESG-analyses in het beleggingsbeleid, gebeurt slechts de helft (49%) met een verantwoord beleggingsbeleid waarin gestructureerd is vastgelegd hoe dat zou moeten plaatsvinden. Er is onder fixed income managers relatief weinig consensus over hoe ESG-factoren in het beleggingsproces moeten worden meegenomen. Verkouw: “Er is nog altijd een flinke discussie gaande over wat verantwoord beleggen precies is in deze categorie.

Dat zie je terug in de grote verscheidenheid aan benaderingen hoe er met ESG factoren wordt omgegaan. Een klein deel van de respondenten vindt ESG een moreel vraagstuk. Het overgrote deel kijkt naar ESG vanuit risico en niet vanuit een return invalshoek.”

Vooral bij riskantere vastrentende waarden

Dit laatste verklaart ook waarom het ESG-bewustzijn het meest uitgesproken is in vastrentende beleggingen met een hoger risicoprofiel zoals high yield en emerging markets. Veel minder in strategieën die gebaseerd zijn op rente, of globale macrothema’s. Verkouw: “ESG-beleggingen komt voor een groot deel neer op het analyseren van risico’s en speelt een grotere rol bij risicovolle beleggingen. In de Russell Investments’ database zien we steeds weer dat goed presterende asset managers ESG factoren serieus en gestructureerd meenemen in het maken van beleggingsbeslissingen.”

Europese beleggers lopen voor

48% van de fondsmanagers geeft aan dat ze niet wilden investeren in een potentieel aantrekkelijke belegging vanwege een ESG reden. Verkouw: “De productie van chemische wapens, slechte arbeidsomstandigheden voor werknemers en grote schade aan het milieu zijn voor het overgrote deel van de managers gegronde redenen om een investering af te wijzen. Daarbij lopen Europese managers voorop, over het algemeen wegen Europese managers vaker ESG-factoren mee in hun beleggingsbeslissingen dan hun Amerikaanse collega’s.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.