Optimisme bij bedrijven op hoogste punt in drie jaar

Topmanagers van ‘s werelds grootste bedrijven zijn optimistisch over 2017. Het negatieve sentiment van vorig jaar is omgeslagen tot het meest optimistische niveau sinds 2014. Dat blijkt uit een groot onderzoek van vermogensbeheerder Fidelity International, waarvan vandaag de volledige resultaten zijn bekendgemaakt. Alleen in de sector luxeartikelen, die voorheen snel opveerde bij tekenen van herstel, blijft ditmaal het optimisme steken door toegenomen disruptie.

Het onderzoek is gebaseerd op 17.000 gesprekken die 146 analisten van Fidelity hebben gevoerd met bestuurders van grote bedrijven. Een jaar eerder waren de resultaten een stuk grimmiger: onzekerheid voerde de boventoon, terwijl de rendementsverwachtingen, het vertrouwen bij ondernemers en de investeringsplannen allemaal laag scoorden, en bestuurders vooral keken naar besparingsmogelijkheden. Inmiddels is het beeld gekeerd: in vrijwel alle sectoren en regio’s verwachten ceo’s dat een stijging van de vraag leidt tot hogere winsten. Het sentiment is het sterkst verbeterd in de opkomende regio’s Oost-Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns Amerika.


Beleggingen2017

“In ons rapport van vorig jaar stond dat we niet dachten dat de wereldeconomie in een recessie zou belanden. Het leek destijds kantjeboord: de markten waren onrustig, energie- en bankaandelen zakten weg, en er was veel bezorgdheid over China”, zegt Martin Dropkin, Hoofd Research Vastrentende Waarden. “Sindsdien is door politieke veranderingen in een groot deel van de wereld een nieuwe koers ingeslagen. De duikeling van olieprijzen ligt achter ons, waardoor de energiesector weer sterk opveert. Intussen lijkt de vraag aan te trekken en blijft men in alle sectoren innoveren, met meer bedrijfsactiviteit en hogere investeringen tot gevolg, wat ook blijkt uit de verbeterde de macro-economische data. Daardoor zien we in alle regio’s en sectoren de bedrijfsgegevens verbeteren.”

Bedrijven in de sector consumentengoederen hebben voor dit jaar de laagste sentimentscore. Analisten verwachten een zeer bescheiden verbetering van de omstandigheden, terwijl het managementvertrouwen, de investeringsplannen en de rendementsverwachtingen zijn gedaald. “Hieraan zie je hoezeer gevestigde partijen onderhevig zijn aan de risico’s van de disruptie in de sector, die zowel door marktpartijen als door consumenten wordt veroorzaakt. Aankopen gaan steeds meer via internet, waardoor bedrijfsmodellen overhoop gaan, concurrentie verhevigt en winstmarges krimpen”, zegt Michael Sayers, Hoofd Aandelenresearch van Fidelity International.

De IT-sector lijkt hierbij de grote winnaar. Fidelity’s analisten verwachten dat de uitgaven aan IT in alle sectoren en regio’s stijgen, of op zijn minst gelijk blijven. “De positie van IT is uniek: in elke sector is IT disruptief, terwijl geen enkele andere sector voor disruptie in de IT zorgt”, zegt Sayers. “Hoewel sommige markten al behoorlijk uitontwikkeld raken, zoals smartphones, is er voor IT nog veel terrein te winnen in bijvoorbeeld de industrie en de landbouw.”

Ondanks het optimisme zien de analisten van Fidelity ook aanzienlijke risico’s, die kunnen leiden tot een nieuwe terugval van de olieprijzen – bijvoorbeeld doordat afspraken bij de OPEC worden geschonden – en een tegenvallende groei van de vraag. Ook wordt gewaarschuwd voor toenemende inflatiedruk, dreigend protectionisme en beperkte investeringsbereidheid in het VK vanwege de Brexit. “Onze analisten zijn niet blind voor de vele politieke uitdagingen in de wereld, maar er zijn weinig signalen dat bedrijven zich echt laten weerhouden door politieke risico’s, en dat is bemoedigend”, zegt Dropkin.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.