Londense vastgoedmarkt verwacht nieuwe toestroom Russische oligarchen

De Londense vastgoedmarkt mag zich op korte termijn verwachten aan een nieuwe golf van Russische oligarchen die hun vermogen in westerse immobiliën willen beleggen om hun rijkdom te beschermen tegen het zware waardeverlies van de roebel en de instortende economie van hun eigen land.

Dat zegt Chris Pleasance, journalist van de Britse krant Daily Mail. Verwacht mag worden dat over een periode van zes maanden wellicht tussen tweehonderd en driehonderd ultrarijke Russen in Londen vastgoed zullen proberen te kopen. Russen vormden ook voor de instorting van de roebel al het grootste buitenlandse klantenbestand voor luxevastgoed in de Britse hoofdstad.

“De Londense makelaar Beauchamp Estates geeft toe de voorbije dagen gecontacteerd te zijn door minstens zes Russische investeerders die elk op zoek waren naar een pand van ongeveer 20 miljoen pond in Londense luxewijken zoals Mayfair, Belgravia en Kensington,” aldus Chris Pleasance.

“De makelaar voegt er aan toe sinds de toenemende problemen van de roebel het aantal Russische potentiële klanten met ongeveer 10 procent te hebben zien toenemen. De hernieuwde interesse wordt bovendien niet alleen gedragen door residentiële motieven, maar ook door commerciële doelstellingen, zoals de verhuur van luxeflats. De vermogende Russen zijn duidelijk in paniek en proberen hun kapitaal uit Rusland te evacueren.”

Ikea van de Russische rijken

Pleasance voegt er wel aan toe dat de nieuwe golf de Russische greep op het Londense luxevastgoed nog verder dreigt te verhogen. Op dit ogenblik wordt al ongeveer één op vijf Londense luxepanden door Russische investeerders opgekocht. Al bij de invoering van de westerse sancties tegen Rusland de voorbije lente kon volgens de journalist een hernieuwde interesse van Russische rijken in Londense immobiliën worden opgemerkt.

“De gewone Russische bevolking probeert zich tegen het waardeverlies van de roebel te beschermen door in winkels van Ikea massaal meubelen aan te kopen, terwijl de superelite van het land datzelfde doet op de Londense vastgoedmarkt,” merkt de journalist op.

Katya Zenkovich, verantwoordelijk voor de Russische divisie bij vastgoedmakelaar Knight Frank, stelt dat al bij de eerste signalen over een dreigende financiële crisis in Rusland de voorbije zomer een duidelijke toename van de interesse van Russische superrijken in Londens vastgoed kon worden vastgesteld.

Pleasance voegt er aan toe dat de belangstelling nog groter had kunnen zijn, maar het standpunt van de Britse overheid over de crisis in Oekraïne deed volgens de journalist een aantal Russische investeerders uitwijken naar onder meer Dubai en Cyprus.

Bron: Express.be