Europese Commissie predikt hernieuwbare energie maar zet in op schaliegas

In een recent rapport klagen twee organisaties aan dat de Europese Commissie zich sterk laat beïnvloeden door de schaliegas-lobby. In alle stilte zou de Europese Commissie pogen de grote publieke weerstand tegen fracking, het hydraulisch boren naar olie en gas, te omzeilen.

De nieuwswebsite Wolf Street meldt dat na ondertekening van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) de lidstaten van de Europese Unie die een verbod op fracking hebben ingesteld, zich zelfs aan schadeclaims kunnen blootstellen.

Het rapport van de niet-gouvernementele organisaties Friends of the Earth en Corporate Europe Observatory waarschuwt dat de Europese Commissie sterk beïnvloed wordt door de lobby van de energie-industrie.

Achter een promotie-verhaal over energiezekerheid en duurzaamheid zou de Europese Commissie plannen smeden om boringen naar schaliegas in heel Europa toe te laten, ondanks tegenstand bij het overgrote deel van de publieke opinie.

Het Netwerk

In het rapport richten de organisaties hun pijlen op het zogenaamde European Science and Technology Network on Unconventional Hydrocarbon Extraction, dat vorig jaar door de Europese Commissie werd opgericht en officieel de opdracht meekreeg om alle belanghebbenden samen te brengen en tot een gemeenschappelijk begrip rond niet-conventionele koolwaterstoffen te komen.

In het rapport wordt echter aangevoerd dat het netwerk niet bepaald een neutraal karakter heeft. De lobby van de olie-industrie was altijd al goed vertegenwoordigd in Brussel. Maar sinds de schaliegas-revolutie in de Verenigde Staten goed op gang is gekomen heeft die lobby er één sterk argument bijgekregen.

Ze voert nu aan dat Europa niet langer competitief kan blijven als er geen toegang tot goedkope energiebronnen - schaliegas dus - wordt geboden. Volgens diezelfde lobby zet de Europese Unie momenteel teveel in op hernieuwbare energie. De Europese Commissie zou het Netwerk opgezet hebben als een manier om de agenda van de olie-industrie te promoten. “Een grote meerderheid van de leden zijn direct of indirect verbonden met de fracking-industrie, tot en met de zogezegd onafhankelijke wetenschappers,” aldus het rapport.

“De werkgroepen binnen het netwerk worden ook allemaal voorgezeten door voorstanders van schaliegas-exploitatie.”

Schadevergoedingen

De bedoeling lijkt dus dat het netwerk het voorbereidende werk levert voor een later positief advies van de Europese Commissie over fracking,” vrezen de milieuverenigingen.

“Eens de Commissie zijn goedkeuring heeft gegeven, bestaat zelfs de kans dat landen die zich toch blijven verzetten door de olie-industrie vervolgd zullen worden en schadevergoedingen dreigen te moeten betalen." Dat zou volgens Wolf Street één van de gevolgen van het TTIP-vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten kunnen zijn.

Nochtans zijn er niet enkel verschillendestudies die erop wijzen dat schaliegas-exploitatie in Europa veel moeilijker en duurder zal zijn dan in de Verenigde Staten. Net zoals in de Verenigde Staten blijken ook in Europa de schattingen over mogelijke schaliegasvoorraden veel te optimistisch te zijn geweest. Polen bijvoorbeeld moest zijn geschatte reserves met 99 procent naar beneden bijstellen.

Ook de publieke opinie in Europa is met een overgrote meerderheid gekant tegen boringen naar schaliegas. Niet zo verbazend, gezien de veel hogere bevolkingsdichtheid in Europa tegenover de Verenigde Staten, waardoor mensen ook veel sneller de milieugevolgen van de boringen zullen ondervinden.

Bovendien hebben Europeanen geen mineraalrechten op hun terreinen waardoor ze, in tegenstelling tot Amerikaanse grondbezitters, geen persoonlijke baten hebben bij schaliegaswinning.

Met 30.000 lobbyisten in Brussel, één per personeelslid bij de Europese Commissie, is het niet verbazend dat er ondanks al die argumenten toch geluisterd wordt naar de belangen van de olie-industrie. Te vrezen valt dat de Europese Commissie bereid is om daarvoor de publieke opinie zacht te masseren en onder het mom van energieveiligheid toch het licht op groen te zetten voor fracking.

Bron: Express.be