Vertrouwen vastgoedbeleggers verder toegenomen

De vastgoedbeleggersmarkt wordt gesteund door een positief sentiment onder beleggers en door een enorme hoeveelheid beschikbaar kapitaal. Buitenlandse partijen zien de markt nog steeds als relatief aantrekkelijk geprijsd. Partijen, met name buitenlandse, willen ook graag deals doen en zijn bereid een premie te betalen om zo voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse markt. De rendementen naderen hiermee de rendementen die betaald werden op de top van de markt in 2007. De verwachting is dat de aanvangsrendementen hier in sommige gevallen ook onder zullen gaan duiken zoals in andere landen om ons heen al het geval is.

Logistiek vastgoed blijft hot

De goede positie van Nederland als transport en logistiek land en de structurele ontwikkelingen (zoals e-commerce) in de markt, dragen bij aan de aanhoudende vraag naar modern logistiek vastgoed op de belangrijkste knooppunten. De opname cijfers zijn het laatste kwartaal dan ook verder gestegen.

"Vooral door de opkomst van e-commerce veranderen de eisen die aan logistiek vastgoed worden gesteld. Een gevolg is dat de nodige bestaande logistieke gebouwen zullen moeten worden aangepast of verregaand getransformeerd", aldus Jan van der Doelen ING Sectormanager Bouw en Vastgoed, “Het is daarom van het grootste belang dat eigenaar en gebruiker van het pand doordrenkt zijn van de kennis van elkaars strategische doelen en daaraan gekoppeld de toekomstige huisvestingbehoeften. Hierdoor kan het pand, indien mogelijk, vroegtijdig aan de waarschijnlijk wijzigende behoefte van gebruiker worden aangepast waardoor het toekomstbestendig blijft.”

Lichte stijging opname kantoren

De vraag naar kantoormeters blijft gericht op kwalitatief goede (moderne) panden op goede (multifunctionele, bereikbare) locaties. De totale opname van kantoorruimte ligt iets hoger dan afgelopen jaar. De leegstand blijft echter onverminderd hoog.

Vraag naar winkelvastgoed vooral van internationale retailers

In de detailhandel stijgt het volume naar verwachting in 2015 en 2016 met twee procent. De groei in online bestedingen is echter vele malen groter dan die in fysieke winkels, de winkelier wordt nog steeds geconfronteerd met veranderende gedrag van de consument. Het overall positief beeld in de detailhandelssector vertaalt zich daarom niet naar de winkelvastgoedmarkt. Vraag naar nieuwe winkelruimte wordt met name gedreven door internationale retailers die hun winkelketen willen uitbreiden.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.