Lanxess interessante overnamekandidaat

Het Duitse Lanxess stond deze week in de belangstelling vanwege overnamegeruchten. Mede omdat het bedrijf deze geruchten niet heeft ontkracht is de koers aanzienlijk opgelopen en verwachten analisten dat er in de komende maanden meer duidelijk zal worden over de toekomst.

Overnamegeruchten

De koers van Lanxess zat de afgelopen dagen in een opgaande lijn vanwege geruchten dat Dow Chemical het bedrijf zou willen overnemen. De koers van het Duitse bedrijf steeg met ongeveer 5,3 procent tot 64,60 euro, de grootste koerssprong sinds 3 augustus vorig jaar. Doordat beide bedrijven de geruchten vooralsnog niet hebben weersproken, blijft de machine vooralsnog doormalen.

Onlogische overname

Naar verluidt zou Dow Chemical bereid zijn om 70 tot 80 euro per aandeel op tafel te leggen. Volgens de analisten van Berenberg Bank is dit echter niet logisch, aangezien Dow Chemical al een uitgebreid investeringsprogramma heeft en er daarnaast maar weinig overlap is tussen de bedrijven.

Desondanks blijft Lanxess voor Berenberg een aantrekkelijke overnamekandidaat doordat het waardevolle technologieën in huis heeft. Mede daarom hanteert Berenberg een koopadvies voor het aandeel.

Strategisch goede zet

ABN AMRO wijst erop dat de overname van Laxess voor Dow Chemical een positieve opsteker zou zijn. Wereldwijd stijgt de productie en het gebruik van auot’s, waardoor de vraag naar autobanden en dan met name vervangingsbanden ook hoog zal blijven. Dit omdat in China, inmiddels de grootste automarkt, Chinezen zich steeds vaker een auto kunnen permitteren.

Doordat Dow Chemical niet goed vertegenwoordigd is in Azië is het door deze trend genoodzaakt zijn marktaandeel in deze regio uit te breiden. Lanxess is een van de grootste producenten van synthetisch rubber voor banden ter wereld en zou Dow Chemical daarmee kunnen helpen dit doel te realiseren, aldus ABN AMRO. Zij vinden Lanxess dan ook een aantrekkelijk aandeel en adviseren deze op te nemen in de portefeuille.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 12 koop-, 15 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Het sentiment is mede gezien de recente koersstijging positief te noemen.

Diezelfde koersstijging heeft er wel voor gezorgd dat het opwaarts potentieel voor de koers is teruggelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 70,75 euro bedraagt het verwacht rendement nog maar 5 procent.