Crucell nog ver van all time high

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell voert momenteel overnamegesprekken met de Amerikaanse geneesmiddelenproducent Wyeth. Het concern maakte dit woensdagavond bekend. Analisten zijn positief over het aandeel maar verwachten een overnamestrijd rond het Leidse biotechconcern tussen de farmaceutische grootmachten.

Vriendschappelijk
Crucell benadrukt dat de overnamegesprekken vriendschappelijk zijn en zich nog in de eerste fase bevinden. Mede daarom is er nog geen zekerheid dat de gesprekken zullen uitmonden in een overname danwel fusie.

The Wall Street Journal meldde in haar laatste editie dat de twee bedrijven al volgende week een overeenkomst kunnen bereiken. Volgens de krant zou met de overname een bedrag gemoeid zijn van 1 miljard euro. Tot slot meldt The Wall Street Journal dat een overname door het Franse Sanofi-Aventis of het Zwitserse Novartis ook nog tot de mogelijkheden behoort.

Naast de notering aan Euronext Amsterdam heeft Crucell tevens een beursnotering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq . Nadat The Wall Street Journal het nieuws op zijn website had geplaatst schoot het aandeel ruim 25% omhoog. De handel in het fonds werd hierop stilgelegd.

Wyeth zou ondertussen volgens The Wall Street Journal een bod voorbereiden van 1,35 miljard dollar, wat neerkomt op een premie van 35% op de koers van woensdag. Omgerekend betekent dit een bod van 15,20 euro per aandeel.

Overname niet noodzakelijk
Analist Fabian Smeets van Rabo Securities is van mening dat Crucell prima verder kan en daarom verrast over de overnamegesprekken tussen het concern en Wyeth. De analist meldt dat hij er altijd al rekening mee hield maar dat het nieuws hem heeft verrast. De analist wijst erop dat het concern een goede portfolio en kastpositie heeft met daarnaast een interessante pijplijn, wat volgens de analist voldoende fundamenten zijn om zelfstandig verder te gaan. De analist vindt tevens dat een bod van 1 miljard euro, wat genoemd is in The Wall Street Journal, omhoog zal moeten. De analist verwacht tot slot dat andere farmaceutische giganten zoals Novartis en Sanofi Aventis zich in de overnamestrijd zullen gaan mengen. Smeets vindt Sanofi de meest logische overnamekandidaat aangezien zij reeds bestaande samenwerkingsverbanden heeft met Crucell en er volgens de analist grotere synergievoordelen te behalen zijn. Rabo Securities heeft momenteel een koopadvies uitstaan voor het aandeel.

De analisten van Ageas wijzen erop dat de overnamepoging van Wyeth illustreert dat grote farmaceutische bedrijven op zoek zijn naar interessante kleinere biotechspelers. De analisten achten de kans redelijk hoog dat er een hoger tegenbod zal worden uitgebracht door een ander farmabedrijf, omdat zij van mening zijn dat Crucell ook uitstekend past bij diverse andere sectorgenoten van Wyeth.

Bij effectenhuis Petercam zijn ze van mening dat Crucell zich in een goede onderhandelingspositie bevindt. Analist Jan van den Bossche is van mening dat Crucell zich kan presenteren als ‘hard to get’ omdat het momenteel winst maakt en cash genereert. De analist vindt het bod van 1 miljard euro een mooie prijs. Ook Van den Bossche sluit het niet uit dat er een biedingsoorlog kan ontstaan. Ook hij noemt de strategische partners Novartis en Sanofi-Aventis als mogelijke overnamekandidaten. Momenteel heeft Petercam een hold-advies uitstaan voor Crucell.

Analist Marcel Wijma van SNS Securities verwacht een overnamestrijd rond Crucell. De analist heeft al geruime tijd een koopadvies voor het aandeel uitstaan met een koersdoel van 17,50 euro. Volgens Wijma zouden Sanofi-Aventis en Novartis zich gaan bemoeien met de biedingsstrijd rond Crucell. Volgens de analist hebben de concerns voldoende geld, zijn zij op overnamepad en ze willen daarnaast groeien op het gebied van vaccins. Volgens de analist is daarom de prijs van 1 miljard euro zoals die werd genoemd in The Wall Street Journal slechts een openingsbod. Wijma stelt dat een bod rond de 1,5 miljard euro realistischer is, wat neerkomt op een bod van 22,50 euro tot 25 euro per aandeel. Tot slot stelt de analist dat Crucell niet per se hoeft te worden overgenomen. De analist wijst erop dat het concern winst maakt en meer dan genoeg geld in kas heeft om zelfstandig verder te gaan.

Voor het aandeel Crucell zijn op dit moment 6 koop- en 8 houdadviezen afgegeven. Slechts de analisten van Beleggers Belangen zijn negatief over het aandeel en hebben een verkoopadvies afgegeven. Hierdoor is de consensus voor het aandeel overwegend positief.

All time high
De grafiek hieronder laat het koersverloop van het aandeel Crucell zien over de afgelopen 2 jaar. Het aandeel noteerde haar all time high op 7 februari 2006 op 22 euro. Sindsdien is de koers zeer snel gedaald met. Op 17 maart 2008 klom het aandeel in een paar weken tijd van 8,50 euro tot 12 euro. Het koersverloop is daarna grillig geweest met een dieptepunt op 28 oktober 2008 toen het aandeel haar laagste koers noteerde op ongeveer 8 euro.

Als we het indicatieve bod van Wyeth nemen van 1,3 miljard euro komt dit neer op een bod van 15,20 euro per aandeel. Dit is nog ver onder de all time high van het aandeel van 22 euro. Mede daarom verwachten analisten dan ook dat er een biedingsstrijd zal gaan plaatsvinden en het uiteindelijke bod zal liggen rond 22 euro per aandeel.


Bron: Thomson Reuters