"Hedge funds staan voor terugkeer "

De markten hebben het beleggers de eerste tien maanden van het jaar niet gemakkelijk gemaakt. Zowel met obligaties en aandelen werden flinke verliezen geleden waardoor het niet makkelijk was om te schuilen. En de gewijzigde (en aanhoudend moeilijke) marktomstandigheden moeten, volgens de Zwitserse financiële instelling Union Bancaire Privé (UBP), de weg plaveien voor een terugkeer van hedge funds die voor mooie returns kunnen zorgen zonder het risico flink op te drijven. UBP legt uit waarom dat zo is en over welke mogelijkheden de belegger beschikt.

Hedge funds bieden belegger alternatieven

Sinds dit jaar is de onzekerheid op de financiële markten fors toegenomen en de volatiliteit is, na jaren te zijn ingedommeld, weer tot leven gekomen. Een periode van 30 jaar die gekenmerkt werd door desinflatie, lagere rentevoeten en duur gewaardeerde activaprijzen, is ten einde gekomen. In deze nieuwe marktomstandigheden is de kans groot dat de traditionele portefeuilleverdeling van 60% aandelen en 40% obligaties het minder goed doen.

Voor beleggers zit er volgens Union Bancaire Privée (UBP) niets anders op dan in de portefeuille een deel alternatieve beleggingen op te nemen. En volgens de vermogensbeheerder komen hedge funds, die de voorbije jaren een deel van hun populariteit hebben ingeboet, zouden hiervoor opnieuw in aanmerking moeten komen. Afgaande op hun historische gegevens doen ze het immers goed in moeilijke en onvoorspelbare markten zoals vandaag het geval is: ze hebben aantrekkelijke risico/rendement-profielen en kunnen voor extra diversificatie zorgen. Bovendien is er op reglementair vlak veel ten goede veranderd en zijn hedge funds vandaag toegankelijker, liquider, transparanter en goedkoper.

De komende jaren zou een scenario, zoals hieronder in de illustratie aangegeven, met hogere gemiddelde returns voor hedge funds en lagere voor de traditionele 60/40-portefeuille zich kunnen voordoen. Sinds de grote financiële crisis heeft de 60/40-strategie een bovengemiddelde return kunnen boeken dankzij gunstige marktomstandigheden waaronder de immer terugvallende rente terwijl hedge funds het tegen die achtergrond historisch gezien minder goed deden. De rollen zouden, nu de markten onzekerder zijn geworden, kunnen omkeren en zowel hedge funds (groene lijn) als 60/40 (rode lijnn) zouden weer naar hun historische- of langetermijngemiddelde kunnen neigen.

Ubp hedge funds 1

Drie categorieën

Allemaal goed en wel maar binnen het hedge fund-marktsegment is er een brede keuze gaande van zeer conservatief tot zeer agressief en gaande van hoge tot een lage marktgevoeligheid. Er is dus voor elk wat wils en voor UBP komt het erop aan om te bekijken welke rol de hedge fund beleggingen in de portefeuille-allocatie kunnen spelen en met welke fondsen voor elke klant de meest optimale resultaten kunnen worden gerealiseerd: de keuze van de strategie en de fondsenselectie is dus primordiaal.

En als UBP die rol van dichterbij bekijkt dan identificeert ze drie categorieën waarin hedge funds kunnen worden onderverdeeld. Ten eerste onderscheidt UBP ‘asymmetrisch beleggen in aandelen’. Het is meer conservatieve manier om in aandelen te beleggen en gaat aan de hand van long/short strategieën die toelaten om het risico beter te spreiden een outperformance te realiseren in zowel dalende en richtingloze markten. In de huidige volatiele marktomstandigheden zou deze categorie uitstekend moeten kunnen pressteren. Ten tweede zijn er de ‘vastrentende alternatieven’ die eenzelfde risico/return-profiel moeten bieden dan traditionele vastrentende beleggingen terwijl de return door andere elementen wordt gedreven. Credit arbitrage hoort hier onder andere bij. Deze strategieën zouden goed moeten boeren bij hogere rentevoeten en bescherming moeten bieden tegen volatiele kredietspreads. Ten derde is er ‘extra diversificatie’ voorhanden. Met deze strategie wordt gezocht naar alternatieve bronnen van return die weinig met aandelen of obligaties zijn gecorreleerd. Ze doet het vooral goed bij marktdalingen, rentevolatiliteit, grote verschillen tussen marktsegmenten. Global macro en hedge funds die actief traden horen in dit rijtje thuis.

Praktisch bekeken

Tot zover de theorie. Belangrijk is ook te kijken hoe de verschillende strategieën de voorbije twee jaar hebben gepresteerd. De algemene prestatie valt af te lezen in de HFRI Fund Weighted Composite Index (zie hieronder). In 2021 deden zowat alle categorieën het vrij goed met returns tussen de 6 à 12%. Enkel Macro: Discretionary Thematic (strategie gebaseerd op top-down analyse van macro-economische variabelen) bleef toen wat achter. Deze categorie valt niet te verwarren met Macro: Systematic Diversified Index (beleggingsprocessen gebaseerd op basis van wiskundige, algoritmische en technische modellen), die deed het duidelijk beter. En dat geldt ook voor heel 2022 waarin tot nu toe een gemiddelde return van 19,5% werd behaald. Beheerders profiteerden van hun long posities in USD, hun shortposities op rente en aandelen zo ook de verhoogde volatiliteit.

Ubp hedge fund strategy 2

De strategieën die het dit jaar minder goed hebben gedaan, zijn Equity Hedge (long/short-aandelen), Event Driven (inspelen op bepaalde gebeurtenissen), Fixed Income Corporate (bedrijfsobligaties en kredietspreads bespelen) en Fixed Income Convertible Arbitrage (inspelen op prijsverschillen tussen converteerbare obligaties en de onderliggende aandelen) die allen terrein moesten prijsgeven. Relative Value (gebruiken van hefboom om te profiteren van de compressie van prijsverschillen tussen soortgelijke activa) en Merger Arbitrage (inspelen op prijsverschillen na bepaalde bedrijfsgebeurtenissen) zoals een overname van hun kant bleven zo goed als ter plaatse trappelen.

Ten slotte laat UBP ook in zijn kaarten kijken en legt uit in welke specifieke strategieën het voor de komende 12 tot 24 maanden bovengemiddelde returns ziet. In Equity Long/Short-fondsen beweren beheerders dat ze nog nooit zoveel fundamentele waarde hebben gezien in hun respectievelijke universums. Aangezien de markt sinds begin 2022 alles verkocht zonder onderscheid te maken, zijn er vandaag mogelijken om een rendement te genereren door de fundamenteel sterke (longposities) en zwakke (shortposities) bedrijven te onderscheiden. In de Macro-omgeving is UBP vooral positief voor hedge funds die bestaande trends bespelen zoals de huidige trend op de grondstoffenmarkten. Ook hedge funds die het rentebeleid in de G10-landen beheren, ziet het sterk scoren. In Credit & Event Driven ziet UBP heel wat mogelijkheden voor beheerders omdat een mogelijke recessie lelijk zou kunnen huishouden vooral in ‘distressed’ en op het vlak van onder meer arbitrage. In Relative Value zal vooral de verhoogde volatiliteit voor opportuniteiten zorgen omdat ze meer tradingopportuniteiten en meer dispersie tussen marktsegmenten, vooral op korte termijn, met zich meebrengen. Ook in Systematic zijn die op dezelfde vlakken te vinden.

Ubp quity conviction 3