Schroders: De "regel van 72"- hoe lang het duurt om uw geld te verdubbelen

Door Duncan Lamont, Head of Strategic Research

De regel van 72 is een vuistregel om te berekenen hoe lang het ongeveer kan duren om uw geld te verdubbelen. Aantal jaren = 72 / door rentevoet/rendement. Dit is slechts een benadering, maar nog steeds nuttig als een snelle en gemakkelijke manier om een idee te krijgen. Voorbeelden Als de rente op het absolute dieptepunt van 0,1% van vorig jaar was gebleven, zou het ongeveer 72 / 0,1 = 720 jaar duren om uw spaargeld te verdubbelen! Bij een rente van 4% zou het ongeveer 72 / 4 = 18 jaar duren. Deze cijfers houden geen rekening met eventuele extra spaartegoeden van een persoon, noch met het effect van de inflatie. In de VS heeft de Federal Reserve de federale rente verhoogd tot 4,50-4,75%, terwijl de bankrente van de Bank of England 4% bedraagt. De depositorente van de Europese Centrale Bank staat sinds gisteren op 2,5%. In de komende maanden worden verdere renteverhogingen verwacht.

72 regel beleggen

Rendement en tijdsrisico

Voor beleggers die bereid zijn beleggingen te overwegen die risicovoller zijn, maar ook een hoger verwacht rendement bieden, wordt de verwachte tijd tot verdubbeling aanzienlijk korter. Bedrijfsobligaties leveren momenteel meer dan 5% op in de VS en het VK (en ongeveer 4% in Europa). Risicovollere hoogrentende obligaties en schuldpapier van opkomende markten leveren meer dan 8% op. Aandelen bieden doorgaans ook een aantrekkelijk verwacht langetermijnrendement.

Bij een verwacht rendement van 7% daalt de verdubbelingstijd tot tien jaar. Dit zijn geen voorspellingen, maar de regel van 72 is een handige manier om een financiële maatstaf, zoals een rentepercentage, te vertalen naar iets wat voor veel mensen tastbaarder is.