Arbeidsmarkt onder druk

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
Het vacaturepercentage in de eurozone bleef in het vierde kwartaal stabiel op 3,1%, iets onder het hoogtepunt van het tweede kwartaal, maar nog altijd boven het niveau van 2019. Dit cijfer vergelijkt het aantal vacatures met de som van de ingevulde en niet-ingevulde vacatures. Dit historisch hoge niveau weerspiegelt een nog steeds zeer grote vraag naar arbeid van bedrijven.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten vormt de arbeidsmarkt van de eurozone geen eengemaakte markt, wat de informatieve waarde van deze statistiek zou kunnen verminderen. Niettemin blijft deze maatstaf in bijna alle landen van de eurozone dicht bij de hoogtepunten van de afgelopen kwartalen.

In combinatie met een ongekend laag werkloosheidscijfer bevestigt deze statistiek dat de Europese arbeidsmarkt ondanks de lagere groei in het laatste kwartaal van 2022 onverminderd krap blijft. Daarom zullen de arbeidskosten naar verwachting in een gestaag tempo blijven stijgen, zoals het afgelopen jaar het geval was, wat de strijd van de ECB tegen de inflatie bemoeilijkt.