Wat is het beste moment om je bedrijf te verkopen?

Een bedrijf verkopen is altijd een moeilijke keuze en daar is zelden een geschikt moment voor. Het gaat nu eenmaal om je geesteskind en dat geef je niet zomaar op. Tenzij er natuurlijk een mooie vergoeding tegenover staat. Daarom is het belangrijk dat je je bedrijf op het beste moment verkoopt.
Bedrijfverkopen
Wat het beste moment is om je bedrijf te verkopen? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

Verkoop wanneer het goed gaat

Een bedrijf dat een snelle groei kent en mooie resultaten kan voorleggen, zal snel investeerders lokken die een mooie smak geld op tafel willen gooien. Kijk bijvoorbeeld naar WhatsApp dat voor 19 miljard dollar werd overgenomen door Facebook. Wanneer cijfers daarentegen beginnen te stagneren, wordt het al moeilijker om een overnemer te vinden. Onthoud wel dat zelfs een bedrijf met veel schulden verkoopbaar is, maar overnemers zullen de prijs dan wel drukken.

Pas verkopen wanneer het bedrijf verkoopklaar is

Aan de verkoop van een bedrijf gaat een lang proces vooraf. Cijfers moeten inzichtelijk worden gemaakt en alles moet in kaart worden gebracht. Het is daarbij belangrijk dat je je bedrijf goed in de kijker kan zetten, zonder zaken te verdoezelen. Hieruit moet dan ook een vraagprijs volgen waar de potentiële kopers maar weinig tegenin kunnen brengen. Pas wanneer je over zo’n weldoordacht dossier beschikt, is het een goed moment om je bedrijf te verkopen.

Aandacht voor de marktsituatie

Potentiële kopers zullen enkel grote bedragen willen ophoesten wanneer de vaderlandse economie op volle toeren draait. De economie moet een duidelijke groei kennen en er moet kapitaal voorhanden zijn. Banken moeten gretig leningen toekennen aan lage rentes, terwijl spaargeld zo goed als niets opbrengt. Je merkt het al: de huidige economische situatie is ideaal voor het verkopen van je bedrijf! Niet voor niets lezen we bijna dagelijks over fusies en overnames.

Natuurlijk wil dat absoluut niet zeggen dat je nu maar halsoverkop je bedrijf dient te verkopen, maar houd wel in het achterhoofd dat de economische situatie ook snel weer kan wijzigen. Bovendien moeten we het een en ander ook relativeren, want uiteraard blijft alles ook gewoon sectorgebonden. Sommige sectoren laten zich kenmerken door een immense groei, terwijl andere sectoren het dan weer moeilijk hebben. De meso-economie hoeft nu eenmaal niet helemaal identiek te verlopen met de bredere marktsituatie.

Wat is het beste moment om je bedrijf te verkopen?

Kort samengevat: een kant-en-klaar antwoord geven is onmogelijk. Er zijn nu eenmaal verschillende factoren die het ideale moment zullen bepalen. Daarom stel je jezelf de volgende vragen:

  • Is mijn bedrijf competitief en vitaal?
  • Zijn de prognoses voor mijn bedrijf gunstig?
  • Is mijn bedrijf verkoopklaar?
  • Is er sprake van een gunstig macro-economisch klimaat?
  • Is er ook sprake van een gunstig meso-economisch klimaat?

    Als het antwoord op al deze vragen positief is, zal het waarschijnlijk het beste moment zijn om je bedrijf te verkopen. Maar onthoud vooral dat dat zelden het geval zal zijn en dat er altijd wel factoren in je nadeel zullen zijn, tenzij je echt een diamant in handen hebt en je de wereldeconomie razendsnel verovert. Maar dan moet je je afvragen of verkopen wel het beste idee is.