Markt zonnepanelen groeit gigantisch

De markt voor zonnepanelen is de laatste jaren een steeds volwassener markt geworden. De consument kan inmiddels uit een rits aan fabrikanten kiezen. De overheid is verder bezig met tal van stimuleringen op groen gebied en zonnepanelen zijn daar een groot onderdeel van. Andere hele grote groene projecten zijn natuurlijk het elektrisch rijden en de overstap van gas. Dit komt beiden natuurlijk samen bij de stijgende vraag naar duurzame elektriciteit. De vraag naar elektriciteit zal dus zeker gaan stijgen ten koste van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen worden daarom steeds meer een alternatief en een eigen dak is al lang niet meer noodzakelijk.

Enorme groei zonnepanelen

Bij diverse partijen kunnen consumenten ook gecombineerd investeren in zonnepanelen. Verder loopt de terugverdientijd voor zonnepanelen inmiddels al snel terug en loont het dus steeds meer deze aan te schaffen. Naast de lagere kosten voor zonnepanelen zien we dat kwaliteit van de nieuwe soorten sterk verbeterd. Het CBS meldde in april dit jaar dat in 2018 het totaal aan opgewekte energie via zonnepanelen met 1500 megawatt is toegenomen tot 4400 megawatt. Deze groei kwam vooral door de bedrijven die op dit gebied met 71 procent groeiden. Bij de woningen was de groei 37 procent. Beide groeicijfers zijn natuurlijk extreem hoog. Het lijkt er dus op de markt van zonnepanelen inmiddels een totale volwassen markt is geworden.

Ondanks de populariteit blijven de aanschafkosten van zonnepanelen uiteraard heel fors en kunnen deze pas over meerdere jaren worden terugverdiend. De kosten gaan hier dus voor de baten uit. Uiteraard is de positie van uw dak essentieel voor de zonnecapaciteit. Maar ook zien we vaak dat zonnepanelen ook gewoon in tuinen geplaatst worden. Zonnepanelen van BonGo Solar kunnen zeker een goed alternatief zijn en binnen 6 weken worden de panelen geplaatst. En zoals we aangaven worden er ook steeds meer projecten van zonnepanelen door meerdere consumenten gecombineerd (indirect dus). Denkt u bijvoorbeeld aan appartementencomplexen en flatgebouwen. Al met al behoorlijk veel mogelijkheden voor de consument om zonnepanelen direct of indirect aan te schaffen.

Het is dus verder zaak om ook de vereiste capaciteit van uw huishouden in beeld te krijgen. Dit kunt u natuurlijk makkelijk doen door bij uw huidige energieleverancier uw historische verbruik in kaart te brengen. Meestal bieden partijen zoals Vattenfall dit per maand gestructureerd aan. U zou dan bijvoorbeeld naar de afgelopen 5 jaar kunnen kijken en dan het gemiddelde bepalen. Deze benodigde capaciteit moet dus in balans zijn met de capaciteit die u uit uw zonnepanelen zou kunnen halen. Wanneer de capaciteit die u zelf kunt opwekken te laag is dan kan het ontbrekende gedeelte door uw energieleverancier gewoon leveren. Op deze manier heeft u dus een deel eigen energie en een deel van uw leverancier.