5 tips voor energiebesparing op kantoor

Hoewel de consument duurzaam ondernemen verlangt, is het niet voor alle bedrijven mogelijk om even snel wat zonnepanelen op het dak te zetten of om over te gaan op het rijden in elektrische auto’s. Toch kan je ook op kantoor een aantal zaken doen om energie te besparen en duurzamer door het leven te gaan. Dat bewijzen althans de volgende vijf tips om energie te besparen op kantoor.

# 1. Maak een energieboekhouding

Gloeilamp
Wanneer je financiële besparingen wil doorvoeren, dan grijp je automatisch terug naar de cijfertjes uit de boekhouding. Wie de energiebesparing grondig wil aanpakken, heeft ook dergelijke objectieve gegevens nodig. Breng daarom het verbruik in kaart, bijvoorbeeld door energiemeters te voorzien en het verbruik langdurig te monitoren. Hier vallen vast wel een aantal pieken op. Dat maakt besparen natuurlijk veel eenvoudiger. Laat daarnaast een warmteverliesmeting uitvoeren. Hierdoor ga je na waar je isolatiewerken kan uitvoeren en hoe je energieverlies voorkomt. In sommige gevallen heb je daarvoor zelfs recht op een subsidie.

# 2. Vervang de printer

Veel bedrijven gebruiken oude printtoestellen en die printers zijn vaak echte energieverslinders. Dat heeft niet alleen te maken met de benodigde warmteopwekking, maar vooral ook met het foutief gebruik ervan. Het grootste deel van de dag staan printers immers in stand-bymodus, terwijl ze dan wel nog steeds 75% van de energie gebruiken. Tijdens de stand-bymodus worden de fusers immers nog steeds warm gehouden. Nieuwe laserprinters beschikken daarentegen over een slaapstand die het energieverbruik drastisch reduceert. Uiteraard kan je de printer buiten deur zetten en vervangen door een online printer, die toch wel aan een opmars bezig is. Bekijk hier meer informatie met betrekking tot duurzame online printdiensten.

# 3. Isoleren en slim verwarmen

De grootste verbruikers zijn altijd de verbruikers die warmte opwekken. Daarom is het belangrijk om slimmer met de warmteopwekking om te gaan. Verlaag bijvoorbeeld de thermostaat tot 20°C overdag en 16°C ’s nachts. Ontlucht de radiator ook tijdig, zeker net voor de winter. Let erop dat je geen meubilair tegen de radiatoren zet, omdat de warmte anders wordt opgenomen door het meubilair en niet door de omgeving. Ten slotte is het natuurlijk belangrijk om de ruimte voldoende te isoleren, zodat de opgewekte warmte goed behouden blijft.

# 4. Besparen op verlichting

De energievriendelijkste verlichting is nog steeds natuurlijke verlichting. Houd daarom de ramen vrij en schuif er geen kasten voor. Geef de muren ook een lichte kleur, om de reflectie van natuurlijk licht te optimaliseren. Gebruik daarnaast energievriendelijke ledverlichting, wat tevens een van de trends op het gebied van kantoorinrichting is. Vooral halogeenlampen zijn een taboe. Zet ten slotte in op aparte lichtgroepen. Zo moet niet de volledige ruimte moet worden verlicht indien slechts een aantal bureaus bezet zijn.

# 5. Automatiseer de energievoorziening

Je hoeft natuurlijk geen volwaardig domoticasysteem te installeren, maar een aantal kleine aanpassingen zijn toch handig. Denk bijvoorbeeld aan een timer voor de drankautomaten op het werk. Tijdens het weekend hoeven de automaten die dranken niet langer te koelen en kan de drankautomaat heus wel worden uitgeschakeld. Een van de vele kleine mogelijke oplossingen waarmee je eenvoudig energie bespaart.