De BeNeLiga: een supercompetitie in de maak

Al sinds de jaren negentig is het een idee waarmee voetbalclubs- en bestuurders rondlopen: een gezamenlijke competitie met Belgische en Nederlandse teams. Sinds dit jaar zijn clubs uit beide landen, begeleid door de nationale bonden, weer actief in gesprek over wat de BeNeLiga zou moeten gaan heten. Wat zijn de voordelen van zo’n competitie? En waarom duurt het zo lang?

Het is een veelgehoorde klacht in de top van het Nederlandse en Belgische voetbal: de weerstand in eigen competitie is te laag, we verliezen de aansluiting met de Europese top, het gat wordt te groot. Terwijl Europese grootmachten elk jaar soms wel honderden miljoenen spenderen aan nieuwe spelers, dankzij enorme deals met merken als Adidas en Nike, verliezen Nederlandse en Belgische clubs op zowel sportief als financieel gebied terrein.

Dat is een trend die niet nieuw is. Er wordt al sinds de jaren negentig gezocht naar oplossingen, en de meest voor de hand liggende is een gezamenlijke competitie, met achttien topteams uit de Nederlandse Eredivisie en de Belgische Jupiler Pro League. Het lijkt de meest logische oplossing om weer mee te kunnen doen op het allerhoogste niveau. Een die door clubs en spelers uit beide landen gesteund wordt.

Welke teams zouden er in de BeNeLiga spelen?

Op basis van de odds van de Nederlandse en Belgische teams bij Betway in de Champions League en de Europa League, zijn er tal van clubs die sterker zijn. Zo krijg je op 27/9 op Club Brugge, dat op bezoek gaat bij Real Madrid, odds van 13.00. Ajax, dat op bezoek gaat bij Valencia, lijkt het iets gemakkelijker te krijgen: 2.80. Toch hebben diezelfde teams wel de potentie om door te groeien, als ze meer weerstand krijgen op sportief gebied en meer inkomsten krijgen.

Op basis van de laatste ontmoeting, die plaatsvond in het Philips Stadion van PSV, zouden in elk geval elf clubs meedoen aan de competitie: zes uit Nederland en vier uit België. Van Belgische kant zou dat gaan om Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, Genk en AA Gent (Gent was echter niet aanwezig bij het overleg). Van Nederlandse kant zou het gaan om Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en Utrecht. Ook de bonden deden mee aan het overleg, om aan te geven dat het hier ging om serieuze gesprekken.

Waarom de BeNeLiga?

Zoals gezegd, zijn het enerzijds de sportieve belangen en anderzijds de financiële belangen die meespelen in de mogelijke opzet van de BeNeLiga. In plaats van dat de Belgische topclubs tegen Eupen en Waasland-Beveren spelen, waar de Nederlandse topclubs op bezoek moeten bij Fortuna Sittard en FC Emmen, zouden de confrontaties als Ajax-Anderlecht en PSV-Club Brugge – affiches die normaal gesproken in Europees verband gespeeld worden – op het programma komen. De sportieve weerstand zou de clubs beter voorbereiden op het leveren van prestaties in Europees verband, waar het uiteindelijk alle clubs om gaat. En als extra stimulans, zou de UEFA ter ondersteuning gegarandeerde Europese tickets bieden. En een spel als FIFA 2020, wordt er alleen maar leuker op.

Maar ook financieel zitten er veel voordelen aan. Qua mediacontracten, sponsordeals, ticketverkoop zou er meer geld binnenkomen bij de clubs. Een sportief aantrekkelijkere competitie zorgt er ook voor dat commerciële partijen, bijvoorbeeld uit de entertainment sector, zich – voor meer geld – verbinden aan zo’n BeNeLiga. Sponsors als Philips kunnen zich nadrukkelijker laten zien. Die worden dus duurder, wat clubs weer ten goede komt (zie Engeland, waar de uitzendrechten de clubkas van alle clubs aanzienlijk spekken). En dan is er nog de “externe” economie, die van de vliegtickets, de hotelboekingen en alle sectoren er omheen die meeprofiteren. Allemaal voordelen, zou je zeggen. Dus waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang? Toen het idee van de BeNeLiga net gelanceerd werd, kwam de weerstand vooral uit Nederlandse hoek. Clubs zagen het niet zitten om zich te mengen met Belgische teams, maar ondertussen zijn deze teams wel bijgedraaid. De dreiging vanuit de Europese topcompetities, en het feit dat er vanuit de UEFA actief gekeken wordt naar een omvorming van de Champions League tot een soort Superleague voor de elite, drijft dit extra aan.

Met het laatste overleg afgelopen juni lijken de plannen weer actief besproken te worden. Maar het omvormen van twee competities naar één internationale league is geen makkelijke taak. Wat doe je met de teams die achterblijven? Wat wordt de promotie / degradatieregeling? Hoe worden de sponsorgelden verdeeld? Wat gebeurt er met de huidige sponsors? En hoe wordt het logistiek geregeld? Nog veel vragen te beantwoorden, maar een BeNeLiga is dichterbij dan ooit.