Steeds meer vraag naar cloudoplossingen

Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat steeds meer websites in de cloud gehost worden. Met het ‘in de cloud’ hosten bedoelen we het hosten van data via de informatietechnologie dat via een netwerk gaat. Hiermee worden overbelastingsrisico’s of andere risico’s dus verspreid hetgeen een degelijkere hosting oplevert. Cloud staat dus voor de wolk. Het netwerk draait zeg maar in een wolk van diverse zaken zoals hardware en software. Dit netwerk is meestal volledig decentraal en de eindgebruiker weet dan niet op hoeveel en op welke computers de software draait.

Het grote voordeel hiervan zit hem vooral in de schaalbaarheid. Zo kunnen er relatief eenvoudig computers op worden aangesloten om de capaciteit te verhogen. Een vervanging van een computer is dan niet meer nodig hetgeen bij een centraal netwerk natuurlijk wel vereist is. De cloud is dus een techniek waarmee schaalbare online diensten kunnen worden aangeboden. U bent als cloudgebruiker dus ook niet gebonden aan een locatie. Stelt dat u bijvoorbeeld een Amerikaanse website zou willen hosten. Dan zou u dus ook bij een lokaal; Amerikaans hostingsbedrijf de hosting doen. Op deze manier heeft dus ook een lokaal ip-adres hetgeen natuurlijk beter is voor de zoekmachines.

Zonder de mogelijkheid tot schalen heeft een aangeboden online dienst geen betrekking op cloud computing. Het feit dat de gebruiker geen directe toegang heeft tot de server heeft natuurlijk ook nadelen. Dit omdat de gebruiker in principe afhankelijk is van het hostingbedrijf. Maar de meeste hostingbedrijven hebben hele professionele capaciteiten om problemen snel aan te pakken. Daarnaast houden de meeste hostingbedrijven ook het verkeer in de gaten en kunnen ook eerder alarm slaan indien er vermoedens zijn van hacks, aanvallen, bugs etc.

Er zijn ondertussen veel cloudbedrijven waar u uw data kunt opslaan. Dit kan natuurlijk ook bij Alphabet (met Alphabet Drive) of met Dropbox gratis voor beperkte hoeveelheden (doorgaans tot 2 gigabyte). Maar dit is natuurlijk leuk om mee te beginnen maar wanneer u de zaken professioneler wilt aanpakken dan moet u wel een betaald pakket gaan aanschaffen. Dit is trouwens al snel vereist want de hedendaagse foto’s van uw mobiele telefoon zijn ook snel een maar megabytes al. Met een paar honderd foto’s komt u dus al aan de grenzen van de gratis beschikbare clouddiensten.

Natuurlijk wanneer u een website fatsoenlijk in de lucht wilt hebben met cloud hosting dan zult u op zoek moeten naar de diverse cloudbedrijven die hier hosting voor aanbieden.