Belangrijke zaken voor beleggers

Met de nu extreme lage rentes zien we veel mensen op zoek naar investeringsmogelijkheden die meer dan de rentes opleveren. In sommige gevallen, bij vermogens boven de één miljoen euro moeten mensen al een negatieve rente betalen. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel gezocht wordt naar de diverse investeringsmogelijkheden. Beleggen is natuurlijk een interessante optie maar dit natuurlijk een erg breed begrip. Beleggen is niet perse in aandelen maar kan natuurlijk ook in vastgoed, klassieke auto’s, kunst, goud, wijn etcetera. En dan hebben we het nog niet eens over de cryptovaluta. Al met al zijn er veel te veel keuzes voor beleggers.

Spreiding essentieel

Het beleggen in aandelen blijft natuurlijk populair want historisch gezien zijn aandelen op de langere termijn erg winstgevend geweest. Zeker het afgelopen decennium waar we gemiddelde jaarrendementen van boven de 10 procent zelfs zagen in de VS. In Europa waren de rendementen ook positief maar niet zo extreem als in de VS. Of het recent gestarte nieuwe decennium ook weer een goed aandelenjaar wordt kan natuurlijk niemand zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat spreiding het absolute criterium is voor beleggers. Zelfs de alom geprezen Amerikaanse superbelegger Warren Buffett hamert hier op en ook hij geeft aan dat de beurzen onvoorspelbaar zijn. Hij probeert daar juist van te profiteren daar juist te kopen wanneer aandelen in zijn ogen laag geprijsd zijn. Het beleggen bij Binck geeft u direct toegang tot deze spreidingsmogelijkheden.

Spreiding ook per beleggingscategorie

Warren Buffett kennen we natuurlijk als aandelenbelegger maar zijn raad om te spreiden geldt natuurlijk voor alle beleggingscategorieen. Zoals we aangaven zijn bekende categorieën vastgoed, staatsobligaties, obligaties van bedrijven en overheden en indexfondsen. Wanneer u uw vermogen in eerste instantie spreidt over diverse beleggingscategorien dan heeft u sowieso al een stuk van uw portefeuillerisico verlaagd. De essentie van het spreiden over diverse beleggingscategorieen is dat er tussen de diverse categorieen minder samenhang (ook wel correlatie genoemd) is. Stel dat het slecht gaat met de aandelenbeurzen dan hoeft dat niet perse slecht te zijn voor uw vastgoed of obligaties. Wanneer u uw vermogen al over de diverse categorieën heeft verdeeld dan is het zaak om binnen de diverse categorieën ook weer flink te spreiden. Zo heeft een aandelenportefeuille met 5 verschillende aandelen natuurlijk veel meer risico’s dan een portefeuille met 20 aandelen. Bij een faillissement van 1 bedrijf dan heeft dat in het geval van slechts verschillende aandelen een verlies van 20 procent maar liefst tot gevolg. Wanneer u echter 20 aandelen heeft dan is de negatieve impact nog maar 5 procent. Dit is in een notendop de essentie van spreiding uitgelegd.

disclaimer: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg verliezen