Nieuwe ETF van Invesco biedt vergelijkbare exposure naar S&P 500, maar met verbeterde ESG score

Vermogensbeheerder Invesco heeft het aanbod ESG ETFs verder uitgebreid met de introductie van de Invesco S&P 500 ESG UCITS ETF. De index die de ETF volgt is zo samengesteld dat beleggers een vergelijkbaar risico- en winstprofiel krijgen als dat van de brede S&P 500 index, maar met significant verbeterde ESG-karakteristieken. Gary Buxton, Head of EMEA ETFs bij Invesco, legt uit: “Wij spreken met veel verschillende beleggers over ESG. Het is interessant te zien in hoeverre hun doelstellingen op dit gebied variëren. ESG wordt steeds meer mainstream, het ontwikkelen van passende oplossingen zal hierdoor steeds relevanter worden, voor zowel particuliere als institutionele beleggers, die een fiduciaire verantwoordelijkheid hebben voor het leveren van rendementen.

De S&P 500 ESG-index is aanzienlijk verbeterd ten aanzien van zowel ESG als carbon scores vergeleken met de standaard S&P 500 index, terwijl de gehele exposure aan sectoren grotendeels vergelijkbaar is. Gesimuleerde prestaties van de index laten ook een vergelijkbaar resultaat zien met de S&P 500, met een tracking error van 0.87% over de afgelopen 5 jaar.

. De methodologie is robuust en tegelijkertijd eenvoudig. De index biedt exposure aan de top 75% bedrijven in iedere sector, gerangschikt op basis van hun S&P Dow Jones Index ESG-score. Bedrijven worden vervolgens gewogen op basis van marktkapitalisatie. De index sluit bedrijven uit die betrokken zijn bij tabak of controversiële wapens, een lage Global Compact-score van de Verenigde Naties hebben of in het onderste kwart van hun branchegroep zitten wat betreft ESG-score. Het resultaat is een marktkapitalisatie-gewogen index van 311 marktleiders in de ESG-sector.