Kantoor inrichten met elektrische zonwering

Op: https://www.analist.be/

Je moet met ontzettend veel zaken rekening houden wanneer een kantoor ingericht wordt. De plaatsing van de werkplekken, hoe werknemers met elkaar communiceren, een plek voor de koffiemachine, waterkoeler en de brandblusser … en dan zijn er nog de ramen. Natuurlijk licht is van groot belang voor het welzijn van de mens, werken in een kantoor met voldoende zonlicht is heel gezond. Maar er zijn situaties wanneer je toch even niet recht in de zon wilt staren, en daarvoor installeer je een zonnescherm of rolgordijn. Waarom zou je kiezen voor elektrische zonwering, en hoe ga je aan de slag? Dat leggen we uit op deze pagina!

Waarom elektrische zonwering installeren?

Per kantoor zullen er uiteenlopende redenen zijn om te kiezen voor elektrische zonwering. Hier zijn de vier meest voorkomende redenen:

1. Meer controle over invallend licht

De aarde draait om de zon. Dit betekent dat natuurlijk licht niet de hele dag op dezelfde wijze binnen schijnt. In plaats van steeds aan touwtjes te trekken kun je met een druk op de knop of zelfs volautomatisch een zonnescherm of rolgordijn openen of sluiten.

2. Warmte regulering

Veel raamoppervlak en felle zon betekent ook een flinke opwarming van het kantoor, zeker wanneer het een hoog pand betreft zonder schaduwval. Wanneer de zon fel naar binnen schijnt kun je de zonwering sluiten om zo het pand koeler te houden. Zo hoeft de airconditioning geen overuren te maken. Stel de elektrische zonwering zo in dat deze automatisch sluit tijdens de pauze voor een optimale warmteregulering. Kies voor deze toepassing een lichte kleur materiaal, dat reflecteert de zon.

3. Handig tijdens presentaties

Iedereen zit klaar, de presentatie kan beginnen. Maar het beeld van de projector is nauwelijks zichtbaar door het invallend zonlicht. Verspil geen tijd en moeite, verduister het kantoor direct zonder de presentatie te onderbreken.

3. Minder onrust op de werkvloer

Er worden flink wat meters gemaakt in het gemiddelde kantoorpand. Veel ‘bewegingen’ zijn eigenlijk niet nodig, en kunnen de concentratie verstoren. Door zaken te automatiseren of op afstand te bedienen kun je meer rust creëren op de werkvloer. Dat je er de vloerbedekking mee spaart is dan mooi meegenomen!

Welke soorten zonwering zijn er mogelijk?

Je kunt licht reguleren met een oplossing binnen of buiten het venster. Buiten zijn er luifels, zonneschermen en rolluiken. De eerste twee opties zijn gevoelig voor wind en zwaar weer. Wanneer je daarvoor kiest is het aan te raden om een winddetectie apparaat te installeren zoals Somfy deze maakt. Die koppel je aan de elektrisch aangestuurde zonwering, wanneer het gaat waaien zal de luifel of zonnescherm direct inklappen. Bij rolluiken zou je een lichtdetector kunnen plaatsen, of gewoon een timer die rekening houdt met de stand van de zon. Handmatig bedienen is uiteraard altijd een optie.

Je kunt ook kiezen voor zonwering aan de binnenzijde van het venster, dan hebben we het over raamdecoratie. De installatie is in dit geval net zo eenvoudig als in een woonhuis, met minstens zoveel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan strakke rolgordijnen die modern ogen en hygiënisch zijn in gebruik. Dit soort zonwering leent zich uitstekend voor automatiseren, omdat je niet langer aan koordjes hoeft te trekken kun je de levensduur van raamdecoratie op kantoor flink verlengen.

Een combinatie van bijvoorbeeld een zonnescherm buiten en een rolgordijn binnen is ook mogelijk. Dan kun je onder alle condities de ideale situatie bepalen.

Hoe kun je elektrische zonwering installeren?

Voor buiten en binnen zijn andere methoden bij installatie. Met name in de hoogbouw kan een zonnescherm aan de gevel voor logistieke problemen zorgen. Met rolgordijnen binnen kun je sneller en kosteneffectiever aan de slag gaan. In beide gevallen zal er een elektrisch systeem geplaatst moeten worden. Er zijn voor smalle en lichte gordijnen systemen met ingebouwde accu verkrijgbaar, dan is een stroomaansluiting niet vereist. In de meeste kantoren zal een model op stroom het meest gebruiksvriendelijk en praktisch zijn.

Na installatie van de gordijnrails met ingebouwde motor, of een gemotoriseerde zwenkarm voor buiten, zal er via het bestaande wifi netwerk een draadloze connectie gemaakt worden. Dit kan ook met kabel maar dan ben je meer beperkt in plaatsing. Er zijn draadloze knoppen leverbaar waarmee je het systeem kunt bedienen, je kunt het ook met een app voor smartphone of tablet regelen. Daarmee kun je vaak ook voorkeuze programma's en timers instellen. Breid het systeem naar wens of behoefte uit met een lichtsensor, een windmeter of een bewegingsdetectie, zo kun je de elektrische zonwering geheel automatiseren. Wanneer iemand het kantoor binnenloopt in de ochtend kun je direct de zonwering laten openen, wanneer iedereen na kantoortijd is vertrokken laat je het zonnescherm omhoog gaan of de gordijnen sluiten voor de nacht.

Er is meer mogelijk met elektrische zonwering op kantoor, bekijk de opties of laat je informeren over alle mogelijkheden.