Groen opladen de toekomst

Het zal voor vrijwel niemand een verassing zijn dat het elektrisch rijden absoluut de toekomst is. Alhoewel de hele infrastructuur hier omheen natuurlijk nog in de kinderschoenen staat zien we wel dat hier al hele grote slagen mee worden gemaakt. Het hele idee van elektrisch rijden is natuurlijk gebaseerd om het rijden op fossiele brandstoffen tegen te gaan. Het elektrisch rijden is natuurlijk alleen echt goed voor het milieu als de elektriciteit afkomstig is van echte groen energie. Het op de grijze elektriciteit opladen van uw auto is vrij kortzichtig want deze elektriciteit is vaak opgewekt via steenkolen of van hout (biomassa).

Het is dus pas echt groen als de energie dus bijvoorbeeld met zonnepanelen of windmolens is opgewekt. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Dit is niet alleen praktisch vaak lastig om te realiseren maar heeft natuurlijk ook forse kosten. Denkt u bijvoorbeeld aan de aanleg van zonnepanelen. Maar gelukkig zijn er voldoende energiemaatschappijen die groene energie leveren zodat u voor uw auto alleen nog de laadpaal nodig heeft, die u kunt laten installeren via 50five. Het hebben van een eigen laadpaal heeft natuurlijk meer voordelen dan een laadpaal die gedeeld moet worden. Zo bent u er zelf eigen baas over en heeft u dus geen zorgen over de beschikbaarheid. Verder is het thuis opladen in België vaak goedkoper dan openbaar opladen. Gemiddeld kost het thuis opladen tussen de 22 en 30 cent per kWh. De tarieven voor publieke laadpalen kunnen voor snelladen al rond de 69 cent liggen. En snelladen is voor de bezitters van een eigen laadpaal natuurlijk geen prioriteit want doordat u de auto thuis oplaadt zit u niet aan deze tijdsdruk gebonden.

Er zijn maar een paar factoren die de prijs van uw laadpaal beïnvloeden: de benodigde laadcapaciteit en of u het zakelijk of privé gaat gebruiken. Daarnaast geeft de overheid ook nog fiscale stimuleringen wanneer u uw huis zuiniger maakt, renoveert, rehabiliteert of herstelt. Wanneer aan de juiste voorwaarden wordt voldaan zakt de te betalen BTW van 21 procent naar 6 procent. Enkele voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat uw huis minimaal 10 jaar oud moet zijn. Verder moet de laadpaal aan het huis worden bevestigd en moet de installatie door een professional gedaan worden. Alle kosten van de aanschaf van de laadpaal dienen op één factuur vermeld worden.

Een laadpaal thuis installeren biedt dus niet alleen veel gemak maar dus ook fiscale voordelen. Vooraf zal eerst een inspectie worden gedaan om uw stroomnetwerk in kaart te brengen. Verder zal een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep geïnstalleerd worden. Er zijn diverse keuzes nog qua laadpaal. Dit kan bijvoorbeeld een 1-fase of 3-fase laadstation zijn. Tevens kan er voor wel of geen dynamic load balancing gekozen worden.