Zo kunnen zelfstandigen flink besparen op printkosten

Veel organisaties hebben geen idee van wat ze printen en hoeveel ze daarvoor betalen. Dat blijkt althans uit een recente enquête in opdracht van HP en Computacenter . Nochtans kan een goede printaudit meestal in een flinke besparing resulteren. Er zijn dan ook verschillende manieren om te besparen op de printkosten. Hieronder zijn de belangrijkste weergegeven.

De oude printer vervangen

Over printers valt er best wel veel te vertellen. Zo zijn de printers die het goedkoopste zijn in aanschaf niet altijd de goedkoopste in gebruik. Bovendien verbruiken nieuwe modellen veel minder inkt dan de oude rakkers. Daardoor kan het lonen om een printer te vervangen door een model dat zuiniger is in gebruik. De betere leveranciers geven vaak een schatting mee van de gemiddelde kost per pagina. Blijf je hierdoor met volle toners en cartridges achter? Dan zijn er best wel wat organisaties die een eerlijke prijs geven voor je overstock. Even googelen levert al snel meer dan tien zoekresultaten op.

Besparen op cartridges en toners

Wanneer een printer vervangen niet wenselijk is, is het wel nog steeds mogelijk om te besparen op de toners of cartridges. Heel belangrijk is de keuze voor kloontoners of goedkope inktpatronen van huismerken. Ze hebben net dezelfde kwaliteit als het origineel, maar zijn een stuk voordeliger.

Zweer je toch voor het originele merk? Dan kan je eventueel overwegen om je gebruikte cartridges of toners te verkopen. Er zijn talloze bedrijven die ze overkopen en verder verwerken voor hergebruik. De vergoeding is wel sterk afhankelijk van het type toner of cartridge. Navraag bij Ink Collect toont grote verschillen aan. Voor de Brother TN 2010/2210 betalen ze bijvoorbeeld 25 eurocent terwijl de Canon Cartridge 057 H dan weer 3,75 euro oplevert. Rijk word je er niet van, maar het is wel een mooi extraatje.

Inktverbruik beperken

Een andere manier om te besparen is door goed na te denken over het lettertype. Zo typen veel mensen standaard in Calibri of Arial, maar zeker Arial verbruikt in feite vrij veel inkt. Volgens de Nederlandse organisatie Consumentenbond zou het lonen om te kiezen voor Times New Roman. Dit lettertype zou tot 27% minder inkt verbruiken dan Arial. Overigens bestaan er ook lettertypes die speciaal ontworpen zijn om minder inkt te verbruiken, zoals het lettertype Vera Sans van Ecofont.

Denk er vervolgens aan om enkel te printen wat ook echt nodig is. Afdrukken van volledige webpagina's met talrijke nodeloze advertenties en dergelijke meer is natuurlijk geen goed idee. Beter neem je de nuttige informatie over in een tekstverwerker. Eventueel kan je een online tool gebruiken waarmee je direct aangeeft wat je al dan niet wil printen. Print Friendly is daar een goed voorbeeld van.

Alternatieven voor printen

Minder printen is ten slotte nog steeds de beste manier om de printkosten te beperken. Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven die minstens even waardevol zijn. De klassieke factuur kan je bijvoorbeeld vervangen door een digitale factuur of een e-factuur. Het is net zo eenvoudig en je hoeft niet te printen, terwijl je ook niet met portkosten krijgt af te rekenen. Consumenten moeten dan wel vooraf even toestemming verlenen, maar dat is vaak geen probleem. Handtekeningen kunnen gewoon digitaal worden gezet. En de boekhouding kan je perfect digitaal voeren en in de cloud opslaan. Ga daarom even na wat er eigenlijk nog allemaal wordt geprint en of er geen goede alternatieven zijn.