Online geld verdienen? 4 praktische tips helpen je op de goede weg

Er zijn verschillende manieren waarop je online geld kan verdienen en het valt maar moeilijk te zeggen wat voor jou de beste methode is. Hoe dan ook zijn er een aantal zaken die je moet weten en kan je hierbij wellicht ondersteuning gebruiken. Hieronder geven we je dan ook een aantal praktische tips mee.

# 1. Start een eigen website

Met een leuk startbedrag kan je gewoon online beleggen, bijvoorbeeld in aandelen of cryptomunten. Daarvoor mag je wel alleen geld gebruiken dat je ook daadwerkelijk kan missen. Het is echter een misverstand dat je enkel met een groot startbedrag online geld kan verdienen. Zelfs met een beperkte investering kan je namelijk al een website starten. Je kan bijvoorbeeld een dropshipping-webshop op poten zetten, een eigen blog oprichten waarop je advertorials plaatst of je kan aan affiliate marketing doen. Veel heb je daar eigenlijk niet voor nodig: de beste webhosting, een leuk thema, een doordacht plan en een flinke portie creativiteit volstaan, maar onderschat vooral dat laatste niet.

# 2. Ga waar je interesses je brengen

Er zijn veel zaken mogelijk, maar je zal ze lang niet allemaal even boeiend vinden. Net zoals je niet actief gaat beleggen als je er geen kennis of interesse in hebt ¬– dan reken je maar beter op fondsen of op een vermogensbeheerder –, moet je ook niet online geld willen verdienen met zaken die je niet liggen. Je zou een slechte influencer zijn als je eigenlijk niet graag op foto staat en je moet ook geen blog beginnen als je niet graag schrijft. Zorg dat online geld verdienen geen obsessie wordt en vertrek altijd, online of offline, vanuit je eigen interesses, vaardigheden en sterktes.

# 3. Behoud altijd de controle

Of het nu gaat om online of offline geld verdienen: doe het nooit zonder een duidelijk financieel plan. Op het einde van de maand moet je namelijk je rekeningen kunnen betalen. En als je investeert, al dan niet met externe middelen, moet je plan uiteindelijk gewoon rendabel zijn. Oriënteer je daarom heel goed en stap niet halsoverkop in een online verhaal. Bespreek de mogelijkheden met een boekhouder of een financieel adviseur, afhankelijk van hoe je online geld wil verdienen, of maak zelf een eigen financieel plan. Vergeet daarnaast niet om ook later altijd de controle te behouden. Je uren registreren, je financieel plan bijsturen, cijfergegevens verzamelen en analyseren: elke succesvolle internetondernemer doet het.

# 4. Wees anders dan anderen

Het probleem met veel mensen die online geld willen verdienen, is dat ze doen wat een ander al doet. Dat kan lukken als de vraag nog groter is dan het aanbod, maar vaak maak je het jezelf moeilijk door in een markt te stappen waarin er al veel concurrentie is. Ga daarom altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten. Zoek bijvoorbeeld welke producten nog niet op bol.com worden aangeboden maar waar er wel vraag naar is. Of maak een blog rond een interessant onderwerp waar interesse naar is, maar waar nog niet over wordt geschreven. Uniek zijn vergroot al snel je winstkansen.