Je eigen bedrijf starten? 4 tips

Als zelfstandig ondernemer geniet je van een groot aantal voordelen. Zo is er bijvoorbeeld niemand meer die jou zegt wat je doet. Lijkt dit je wel wat? Dan overweeg je mogelijk wel om je eigen bedrijf te starten.

Wat veel mensen niet weten, is dat er behoorlijk wat komt kijken bij het starten van een bedrijf. Je moet bijvoorbeeld allerlei zaken regelen. Hierdoor kan het gebeuren dat je iets over het hoofd ziet. Uiteraard zit je hier niet op te wachten, want dit kan vroeg of laat voor problemen zorgen. Vraag jij jezelf af hoe zelfstandig worden? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 4 tips op een rijtje om je eigen bedrijf te starten.

1. Schrijf je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

Niet iedereen mag zich maar zo ondernemer noemen. Als jij je eigen bedrijf wilt starten, moet je bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een ondernemingsnummer aanvragen. Dit is een uniek nummer dat bestaat uit een 0 of een 1, gevolgd door 9 cijfers. Aan de hand van dit nummer kunnen overheidsinstanties en -administraties jouw bedrijf identificeren.

Ben je reeds in het bezit van een ondernemingsnummer? Vermeld deze dan op alle officiële documenten die je namens jouw bedrijf uitstuurt. Denk hierbij aan offertes en facturen, maar ook aan brieven. Daarnaast is het verplicht om het ondernemingsnummer op jouw website te vermelden. Inschrijven kan ten laatste op de dag dat je start als ondernemer, maar het is aan te raden dit al in een eerder stadium te regelen.

2. Open een financiële rekening

Een inschrijving bij de KBO is niet de enige verplichting die je hebt als je een eigen bedrijf start in België. Nee, want je moet namelijk ook een financiële rekening openen. Dit noemen we ook wel een zichtrekening. Je bent verplicht om deze rekening te openen bij een in België gevestigde financiële instelling. Het is niet toegestaan om jouw privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. De financiële rekening van jouw bedrijf mag je daarnaast niet voor privédoeleinden gebruiken. Net als voor het ondernemingsnummer geldt ook voor jouw financiële rekening dat deze vermeld moet worden op facturen.

3. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Start je jouw eigen bedrijf in België? Dan ben je ook verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Zorg ervoor dat dit allemaal geregeld is op de dag dat je van start gaat met jouw onderneming. Besluit jij je niet aan te sluiten? Dan word je automatisch aangesloten bij de Nationale Hulpkas, het socialeverzekeringsfonds van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Dit lijkt misschien handig, maar ideaal is het allerminst. Als je het hierop aan laat komen, is de kans aanwezig dat je naderhand een administratieve geldboete opgelegd krijgt.

4. Vergeet het ziekenfonds niet

Last but not least moet jij je als zelfstandig ondernemer in België ook nog inschrijven voor een ziekenfonds. Net als de bovenstaande drie punten is dit eveneens een verplichting voor mensen die hun eigen bedrijf starten. Je betaalt weliswaar voor een ziekenfonds, maar een inschrijving brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Zo heb je – net als werknemers – recht op een ziekteverzekering bij ziekte.

Daarnaast kun je terugvallen op steun als jouw gezondheid je voor een langere periode beperkt om jouw beroep te beoefenen. Zowel zelfstandigen in hoofdberoep als zelfstandigen in bijberoep moeten zich inschrijven voor een ziekenfonds. Dit geldt overigens ook voor het sociaal verzekeringsfonds.