Hoe vervoer ik goederen met pallets?

Verstuurt jouw bedrijf dag in dag uit grote aantallen producten naar dezelfde afnemers? Dan is het aannemelijk dat je hier palletjes voor gebruikt. Op een pallet kun je namelijk een groot aantal goederen kwijt. Dit scheelt niet alleen ruimte, maar ook tijd en geld.

Je hoeft namelijk niet alles afzonderlijk te vervoeren. Ondanks dat veel bedrijven gebruik maken van pallets, is niet ieder bedrijf er bekend mee. Geldt dit ook voor jou, maar wil je binnenkort wel goederen vervoeren met pallets? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal nuttige tips voor het gebruik van pallets op een rijtje.

1. Gebruik de juiste pallets

Pallets zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Als je er niet bekend mee bent, denk je mogelijk dat iedere pallet hetzelfde is. De meeste pallets worden inderdaad van hout gemaakt, maar toch verschillen ze wezenlijk van elkaar. Verdiep je daarom eerst goed in de mogelijkheden alvorens je de knoop doorhakt. Kies bijvoorbeeld voor een pallet die groot genoeg is. Jouw producten mogen bijvoorbeeld niet buiten de randen uitsteken. Daarnaast moet de pallet bovendien stevig zijn. Als je een stevige pallet zoekt, kun je een europallet kopen.

2. Verdeel het gewicht gelijkmatig

Op een pallet worden vaak meerdere dozen op elkaar gestapeld. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, denk je mogelijk dat het niet uitmaakt hoe je de dozen stapelt. Toch is dit wel degelijk het geval. Je moet het gewicht namelijk gelijkmatig over de pallet verdelen. Is de ene kant veel zwaarder dan de andere kant? Dan kan dit voor problemen zorgen bij het in- en/of uitladen van de pallet. Stapel de dozen daarom bij voorkeur in kolommen op. Als alle dozen dezelfde inhoud bevatten, wordt het gewicht direct goed verdeeld over de pallet. 3. Stapel alles logisch op Hierboven haalden we al aan dat het belangrijk is om het gewicht gelijkmatig te verdelen over de pallet. Als alle dozen dezelfde inhoud hebben, is dit een gemakkelijke opgave. Zit er verschil in het gewicht? Dan wordt het een ander verhaal. Zorg er in dat geval altijd voor dat de zwaarste dozen onderop de pallet staan. Als de zwaarste dozen onderop de pallet staan, hoef je niet bang te zijn dat de rest bezwijkt onder het gewicht.

4. Bescherm de lading

Als de dozen niet buiten de rand van de pallet uitsteken, denk je mogelijk dat de lading niet kan beschadigen. Helaas is dit wel het geval. Tijdens het transport kunnen de dozen op een pallet namelijk gaan schuiven. Daarom is het zaak de lading goed te beschermen. Hoe je dit doet? Door de pallet in te wikkelen met folie. Knoop de folie aan de onderzijde van de pallet vast en loop vervolgens een paar rondjes om de pallet heen met de folie. Ga net zolang door tot de complete lading omwikkeld is met folie. Je kunt eventueel nog hoekstukken aanbrengen, zodat de lading extra goed beschermd wordt.

5. Zorg voor een etiket aan de buitenkant

Besteed je het transport uit aan een gespecialiseerd bedrijf? Dan is het belangrijk om een etiket aan de buitenkant van de zending aan te brengen. Ook als je het transport in eigen beheer hebt, is dit overigens aan te raden. Dankzij een etiket aan de buitenkant kunnen de ontvanger en de transporteur namelijk altijd zien van wie de zending afkomstig is. Wikkel je de pallet eerst nog in folie? Plak de sticker dan het liefst op een doos en niet op het folie.