Wanneer kan VoIP interessant zijn voor jou?

Het is geen schande als de term VoIP je niets zegt. VoIP, ook wel voice over ip of ip telefonie wordt namelijk vooral in bedrijven gebruikt. Het wil dus eigenlijk zeggen dat je telefoneert via het internet. De gesproken woorden zoals bij het analoog bellen wordt omgezet naar een digitaal signaal. Dit signaal wordt dan doorgestuurd naar de ontvanger.

Hoe werkt het?

De technische uitleg van hoe het allemaal juist in elkaar zit, vind je hierboven terug. In tegenstelling tot bij een analoge telefoon, heb je bij een internet telefoon enkel een goede internetverbinding nodig. Er wordt aangeraden om hier een aparte verbinding voor te gebruiken. Zo ben je zeker dat je een hoge kwaliteit en een snelle internetverbinding hebt.

Met voice over ip wordt er niet naar een telefoonnummer gebeld, maar naar een ip adres. Dit ip adres is wel gekoppeld aan je telefoonnummer dus je hebt er wel een nodig bij dit systeem. Je hoeft ook geen ander telefoonnummer aan te vragen. Je kan je huidige gewoon behouden.

Bij analoog bellen heb je een fysieke telefooncentrale. Dat is niet het geval als je belt met een internet telefoon. Daar is de centrale opgeslagen in een cloud. Hierbij kan er nog een onderscheid gemaakt worden tussen een publieke of private cloud. Een publieke cloud is goedkoper, maar een private cloud is beter beveiligd.

Voordelen en nadelen van VoIP

Een van de grootste voordelen van voice over ip is het financiële plaatje. Enerzijds is het niet meer nodig op telefoonlijnen te huren en anderzijds zijn de kosten per telefoongesprek ook veel lager. Hierdoor kan je heel wat besparen als er veel wordt gebeld binnen je bedrijf.

Daarnaast ben je ook altijd bereikbaar. Je hebt enkel een internetverbinding nodig, wat je altijd in een bedrijf hebt. Je kan eenvoudig intern met elkaar bellen en je kan zien wanneer bepaalde collega’s in gesprek zijn of niet. Wanneer je van thuis werkt, kan je ook heel eenvoudig de telefoonlijn doorschakelen. Zo hoef je aan klanten niet meer je persoonlijke gsm-nummer geven.

Er zijn minder nadelen dan voordelen bij VoIP. Een van de voordelen, namelijk dat je enkel een internetverbinding moet hebben, kan ook een nadeel zijn. Wanneer je internetverbinding wegvalt door een eventuele stroompanne, valt ook de mogelijkheid om te bellen weg. Een ander, en kleiner, nadeel is dat het installeren van internet telefonie niet eenvoudig is. De kans is groot dat je hier iemand extern voor moet aannemen. Wanneer je een groot bedrijf hebt, kunnen dit heel wat werkuren met zich meebrengen, maar je verdient deze kost zeker en vast terug doordat je goedkoper kan bellen.