M&G’s Infracapital koopt het Nederlandse MCS, koploper in duurzame containerlogistiek

Infracapital, de infrastructuurtak van vermogensbeheerder M&G, heeft Multimodel Container Services Beheer B.V. (MCS), een van Nederlands grootste bedrijven in containerlogistiek, overgenomen. Met de aankoop wil Infracapital duurzame binnenvaart in de regio stimuleren.

De meeste klanten van MCS zitten in het noorden van Nederland, met een sterke focus op de export van landbouwproducten. Jaarlijks verscheept MCS ongeveer 100,000 containers vanuit drie terminals in Meppel, Leeuwarden en Groningen. Het bedrijf heeft 11 binnenvaartschepen in gebruik, elk met een capaciteit van meer dan 75 standaard zeecontainers (150+ TEU’s) en 80 vrachtwagens.

Binnenvaart is aanzienlijk duurzamer dan wegvervoer, en wordt steeds vaker ingezet in de logistieke sector binnen de Benelux. Één binnenschip kan de hoeveelheid van 100 vrachtwagens vervoeren, met 75% minder CO2-uitstoot.

Infracapital investeert met name in duurzame ‘brownfield’-infrastructuur. Eerder dit jaar werd BCTN gekocht, een grote exploitant van inland container terminals in de Benelux. Door BCTN en MCS samen te brengen, hoopt Infracapital verdere groeimogelijkheden te creëren voor klanten die hun impact op het milieu proberen terug te brengen.

Herman Deetman, managing director bij Infracapital: “We zijn natuurlijk erg blij met de overname van MCS. We zien overal dat bedrijven, in alle soorten en maten, hun milieu-impact proberen te verminderen. MCS en BCTN kunnen de toekomst van duurzame scheepvaart vormgeven in deze regio. De bedrijven complementeren elkaar en kunnen zo profiteren van de structurele verschuiving naar de binnenvaart. Die verschuiving wordt steeds meer gedreven door de eis om koolstofvrij te varen en verkeersopstoppingen op wegen en in havens te verminderen.”

Nutte Visser, ceo van MCS: “Als management van MCS zijn we erg blij met Infracapital als nieuwe aandeelhouder. Ze hebben een diepgaande kennis van de markten waarin wij actief zijn. Infracapital heeft vertrouwen in onze groeiambities en zal ons daarbij helpen. We kijken dan ook uit naar de samenwerking en verwachten dat we onze klanten in de toekomst alleen nog maar beter van dienst kunnen zijn.”