Zilver kopen: waarom je dat in 2022 moet doen

Steeds vaker gaat de ‘gewone Nederlander’ voor interessante investeringen, zoals investeren in crypto of het aanschaffen van zilver. Dit is met name te zien sinds het begin van de coronacrisis.

Dat is niet heel vreemd; in dit artikel vertellen we je meer over waarom dat zo is en geven we je enkele tips voor het kopen van zilver, de zilverprijs en waarom je juist nu hierin moet investeren.

Investeren in zilver is interessant sinds de coronacrisis

Toen de economie in elkaar leek te storten aan het begin van de coronacrisis besloot menig ondernemer en investeerder om in andere zaken dan aandelen en obligaties te investeren. Met het oog op inflatie was en is het immers niet zeker te zeggen wat de aandelen op de langere termijn gaan doen. Om inflatie zoveel mogelijk te ontlopen, besloten veel Nederlanders te investeren in zilver en goud. Dat is te zien op de koersen: sinds het begin van 2020 is de goudprijs en de zilverprijs flink gestegen. Wat zo interessant is aan zilver en goud is dat het minder volatiel is dan bijvoorbeeld cryptocurrency.

Dat betekent dat de zilverprijs of goudprijs wel eens kan dalen en stijgen, maar dat het uiteindelijk op de langere termijn vooral gaat stijgen. Deze grondstoffen zijn schaars wat betekent dat des te meer vraag er naar is, des te hoger de prijzen gaan liggen. De verwachting is zelfs dat er alsmaar meer vraag gaat zijn naar dergelijke schaarse grondstoffen waardoor de waarde van zilver (en goud) alleen maar gaat stijgen. Interessant genoeg dus om er eens naar te kijken om in de toekomst geld te verdienen aan zilver. Voor de beginnende belegger is investeren in zilver een veilig en slim idee; de ervaren investeerder ziet waarschijnlijk meer heil in goud en de stijgende goudprijs.

Let op gealloceerd zilver met baarnummer

Begin je net met investeren in zilver dan is de kans groot dat de termen ‘gealloceerd’ en ‘ungealloceerd’ zilver je nog niet bekend voor komen. Dat is niet erg, maar het is wel goed om je hierin te verdiepen voordat je zilver gaat aanschaffen. Gealloceerd zilver is zilver dat aan jou toegewezen wordt. Dat betekent dat je gegarandeerd de enige eigenaar bent van dat stuk zilver. Bij de meeste aanbieders krijg je hier ook nog eens een baarnummer bij; dat is een nummer waarmee je kunt aantonen dat dat deel zilver jouw eigendom is.

Naast gealloceerd zilver kun je ook te maken krijgen met ungealloceerd zilver (zonder baarnummer). Dat is zilver dat op een stapel ligt dat niet is toegewezen. Je belegt in zilver, maar je weet niet goed welke zilverbaar nou precies van jou is. Het is belangrijk om hier goed op te letten, omdat je als investeerder natuurlijk wel de zekerheid wilt hebben dat een bepaalde baar van jou is. Met een baarnummer kun je dit uiteindelijk helemaal goed aantonen.

Zilver kopen zonder BTW

Wanneer je van plan bent om zilver te kopen, is het ook goed om te weten dat je BTW-vrij zilver aan kunt schaffen. Het is afhankelijk van wat voor soort zilver je koopt of het ook zonder BTW kan worden aangeschaft. Dat zit zo: zilver heeft een dubbele toepassing. Het is namelijk niet alleen een industriële grondstof, maar ook een product om mee te beleggen. In Nederland wordt maar liefst 21% BTW gerrekend wanneer je het koopt. Per land is dit percentage natuurlijk anders.

Maar: ben je van plan om zakelijk te investeren in zilver (en er dus voor te zorgen dat het een bedrijfsmiddel wordt) dan kun je die BTW in veel gevallen terugvragen. Privé zilver kopen betekent dat je die 21% helaas toch moet betalen. Let er wel op dat je alleen BTW-vrij zilver kunt kopen wanneer je beschikt over een gealloceerd account én een geaccrediteerde en het liefst onafhankelijke kluis.

Ga je voor een zilveropslag of niet?

Zilverbaren zonder BTW kopen moeten dus altijd worden opgeslagen in speciaal daarvoor bedoelde kluizen. Privé opslag is echter niet mogelijk bij zilver zonder BTW kopen. Beschik je over zilver dat je met BTW hebt gekocht dan kun je zeker kiezen voor een zilveropslag. Het grootste voordeel van zo’n opslag is dat je zilver beter beschermd is tegen criminelen.

Besluit je toch om je zilver zelf op te bergen dan moet je ook rekening houden met het feit dat het lastig is om dat zilver te verzekeren. Er zijn maar weinig verzekeringsmaatschappijen te vinden die dit doen en als ze dit al doen dan stellen ze er vaak strenge eisen tegenover. Kort samengevat is het daarom altijd aan te raden om je gekochte zilver (tegen een goede zilverprijs) op een beveiligde manier op te slaan.