AkzoNobel kondigt nieuwe managementstructuur en maatregelen aan om het behalen van de financiële richtlijnen 2020 zeker te stellen

8 september 2017

Akzo Nobel N.V. (AKZA.AS:AKZOY)

AkzoNobel kondigt vandaag een nieuwe managementstructuur aan voor de Paints en Coatings business vooruitlopend op de creatie van twee gefocuste, sterk presterende onderdelen; Paints en Coatings en Specialty Chemicals.

Deze bekendmaking volgt op de onlangs aangekondigde veranderingen van het Executive Committee, waarbij Ruud Joosten benoemd is tot Chief Operating Officer en David Allen tot Integrated Supply Chain Officer.

De nieuwe volledig geïntegreerde managementstructuur doet de klantgerichtheid toenemen, de operationele uitmuntendheid verder uitbouwen, en het momentum en de snelheid in de organisatie vergroten. De nieuwe structuur zal bestaan uit vier regionale Paints business units en vier geïntegreerde Coatings business units met volledige verantwoordelijkheid voor winst en verlies. De onderdelen zullen ondersteund worden door een geïntegreerde supply chain organisatie van wereldklasse die het behalen van versnelde efficiëntie mogelijk maakt.

Verder neemt het bedrijf een serie maatregelen om de huidige uitdagingen in de markt aan te pakken. Onder deze uitdagingen vallen ongunstige valutakoersen, tegenvallende marktomstandigheden in de Marine en Protective Coatings, tijdelijke verstoring in de productie en supply chain in het derde kwartaal en de huidige druk op marges door hoger dan verwachte kostenstijgingen van grondstoffen.

De nieuwe managementstructuur en de aanvullende maatregelen worden uitgevoerd om het behalen van de lopende financiële richtlijnen 2020 van AkzoNobel veilig te stellen, zoals deze in april 2017 zijn aangekondigd (15% Return on Sales en meer dan 25% Return on Investment voor Paints en Coatings).

De reeds genomen maatregelen, waaronder hogere verkoopprijzen en aanvullende kostenbesparingen, zullen het naar verwachting mogelijk maken dat de EBIT van AkzoNobel voor 2017 hoger uitvalt dan 2016 maar minder is dan de eerder gecommuniceerde toename van €100 miljoen.

De afsplitsing van Specialty Chemicals blijft op koers voor april 2018.  

Thierry Vanlancker, CEO AkzoNobel zegt:
"De huidige uitdagingen in de paints en coatings markten hebben een bredere en grotere impact naarmate het jaar vordert en we pakken dit direct aan. Onze nieuwe managementstructuur doet de klantgerichtheid toenemen, de operationele uitmuntendheid verder uitbouwen, en het momentum en de snelheid vergroten.

AkzoNobel maakt groei waar en met de veranderingen van de organisatie maken we de weg vrij voor het creëren van twee gefocuste bedrijven. Deze veranderingen zullen ons helpen om in 2017 een sterker jaar neer te zetten dan 2016 ondanks de huidige uitdagingen in de markt en ons helpen onze financiële richtlijnen 2020 te behalen."

About AkzoNobel

AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven aangenamer maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 46.000 medewerkers in 80 landen. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te geven. Tot onze merken behoren bekende namen als JOZO , Sikkens en Flexa .

Niet voor publicatie - voor meer informatie

Corporate Media RelationsCorporate Investor Relations
T +31 (0)88 - 969 7833T +31 (0)88 - 969 7856
Contact: Diana AbrahamsContact: Lloyd Midwinter

                                                                                               
Safe Harbor Statement
This press release contains statements which address key issues such as AkzoNobel's growth strategy, future financial results, market positions, product development, products in the pipeline and product approvals. Such statements should be carefully considered, and it should be understood that many factors could cause forecasted and actual results to differ from these statements. These factors include, but are not limited to, price fluctuations, currency fluctuations, developments in raw material and personnel costs, pensions, physical and environmental risks, legal issues, and legislative, fiscal, and other regulatory measures. Stated competitive positions are based on management estimates supported by information provided by specialized external agencies. For a more comprehensive discussion of the risk factors affecting our business please see our latest annual report, a copy of which can be found on our website:www.akzonobel.com.

PDF MediaberichtThis announcement is distributed by Nasdaq Corporate Solutions on behalf of Nasdaq Corporate Solutions clients.

The issuer of this announcement warrants that they are solely responsible for the content, accuracy and originality of the information contained therein.

Source: AkzoNobel NV via GlobeNewswire

HUG#2132556