BMO GAM verwacht Kerstmanrally op aandelenmarkten

De markten blijven stijgen en het lijkt erop dat er Kerstmanrally zit aan te komen. Dat zegt Steven Bell , hoofdeconoom bij vermogensbeheerder BMO GAM in zijn wekelijkse macro-update. Volgens Bell leek het erop dat de markten het goede nieuws over vaccins van de afgelopen weken al hadden geprijsd, waardoor een daling een logisch gevolg zou zijn.

“Maar nu blijkt dat beleggers hun doelstellingen voor het aankopen van risicovolle beleggingen nog niet hebben gehaald en staan te springen om voor het einde van het jaar de rally nog even door te zetten.”

Volgens sommige commentatoren wordt de stijging veroorzaakt doordat de transitie naar een Biden-regering nu soepel lijkt te lopen en omdat Biden een ervaren team samenstelt, zegt Bell . “Maar dat mag toch geen grote verrassing zijn, en als dat de markten al omhoog stuwt, verwacht ik nog wel een verdere toename als er een Brexit-deal komt.”

De markten zullen in ieder geval nog nare cijfers te verwerken krijgen over het verloop van de coronapandemie. “Het aantal nieuwe besmettingen in Europa daalt, maar stijgt in de VS. Dit komt door de minder zware lockdowns daar en de grote impact van Thanksgiving. Kerstmis zal waarschijnlijk zorgen voor een verdere toename in de VS en een nieuwe stijging in Europa. De markten zullen dus nog behoorlijk wat te verwerken krijgen. Gelukkig is er een helder licht aan het einde van de tunnel in de vorm van de verschillende vaccins.”

En wat ligt er volgens Bell in het verschiet voor de obligatiemarkten?. “De Portugese 10-jaars obligaties stonden vorige week op negatief, en nu weer net boven nul. De obligatierendementen blijven op een uitzonderlijk laag niveau staan, ondanks het vertrouwen in een economisch herstel en grote begrotingstekorten wereldwijd. “Ik vertrouw erop dat het economisch herstel niet gepaard gaat met een opleving van de inflatie en dat centrale banken de officiële rentetarieven de komende jaren zeer laag zullen houden. De rentecurves zullen steiler worden naarmate het herstel zich doorzet, maar waarschijnlijk niet genoeg om de markten te verstoren. De rentecurves prijzen al een grote stijging van de yields in - voor 10-jaars Amerikaanse staatspapier zal het huidige niveau van 0,84% naar 1,03% per jaar stijgen, en voor 10-jaars gilt-yields van 0,27% naar 0,43%.”