Focus op laag risico rendeert

In tegenstelling tot de meeste beleggingstheorieën blijkt het zeker mogelijk om over een langere termijn een hoger rendement dan het depositoniveau te behalen. Dit bewijzen de beleggingsfondsen van Ethenea die zeer op gefocust zijn om een zo laag mogelijk risico te behalen. Dit in tegenstelling tot de gangbare focus op rendement. Over de afgelopen 10 jaar behaalden de 3 actieve fondsen van Ethenea een rendement van circa 7,5 procent op jaarbasis.

Guido Barhels, Ethena
Guido Barhels, Ethena

Fondsbeheer Guido Barthels wijst de relatief sterke performances toe aan het strikte risicobeleid van zijn fondsen. Wanneer de volatiliteit op de markten bij het fondsenhuis over een bepaalde kritieke waarde lijkt te gaan dan stapt het fonds radicaal uit de markt. Zo had het fonds het gros van haar kapitaal voor de crisis van 2008 al in kasgelden belegt en was het belang in aandelen daarom fors afgebouwd.

De fondsen, die niet in de emerging markets belegt worden, wisselen doorgaans van asset mix. Het fonds maakt wel een uitzondering voor enkele large caps die ofwel in euro’s of in Amerikaanse dollars verhandeld worden. Barthels stelt dat het fonds absoluut andere lokale valuta wilt vermijden.

Momenteel heeft Ethenea een relatief hogere overweging aandelen.