Schroders: Brexit versterkt opwaartse trend van goud

In deze onzekere wereld krijgen beleggers weer oog voor goud als kernbelegging, nadat het lange tijd in de vergetelheid was geraakt. Een Brexit versterkt de opwaartse trend van het edelmetaal, schrijven James Luke en Mark Lacey, fondsbeheerders van Schroders .

Jamesluke
James Luke

Toen de uitslag van het EU referendum richting Brexit wees, schoot de goudprijs direct 6,5% hoger. In Britse ponden gerekend werd het edelmetaal in 48 uur zelfs 20% duurder; een schoolvoorbeeld van reflexmatige paniek. Om de implicaties van de Brexit voor de goudprijs op de lange termijn in te schatten, plaatsen Luke en Lacey de uitslag van het referendum in de context van twee trends die een bepalende rol spelen: reële rente en wereldwijd toenemend populisme.

Goud wordt met name gedreven door de reële renteverwachtingen

De verwachting dat de Fed met een reeks renteverhogingen de reële rente uiteindelijk naar een hoger niveau tilt en de US dollar sterker maakt, is de belangrijkste oorzaak van zwakte van goud in de afgelopen jaren. Die overtuiging is dit jaar aan het wankelen gebracht. Wat betreft normalisatie in de VS is de rente met slechts 25bps gestegen en andere centrale banken blijven vasthouden aan een onwaarschijnlijk ruim monetair beleid.

De Brexit houdt deze ontwikkeling in stand. De ECB en BoE zullen waarschijnlijk verruimende maatregelen treffen en de Fed zal de rente voorlopig niet verder verhogen. De waarschijnlijkheid is groot dat een negatieve reële rente langer aanhoudt en daarmee de beleggingen in goud toenemen.

Politiek populisme groeit wereldwijd

Marklacey
Mark Lacey

Met de uitkomst van het Britse referendum lijkt voor het eerst een populistische onderstroom zoals die ook in andere ontwikkelde economieën zichtbaar is de gevestigde politieke orde af te troeven. De vrees groeit dat er meer politieke disrupties zullen plaatsvinden. Mogelijk veroorzaken de Britten een domino-effect in de EU. De groeiende geopolitieke onzekerheid leidt waarschijnlijk tot een toename in veilige beleggingen zoals goud.

Schroders denkt dat goud steeds meer in de interesse van beleggers komt te staan. Met name goudaandelen zijn aantrekkelijk. Goudproducenten hebben hun balansen op orde gebracht en produceren nu in een klimaat van stijgende prijzen. Ondanks hun opmars in de afgelopen jaren noteren goudaandelen nog altijd zo’n 60% onder hun piek. Bedrijven die de mogelijkheid hebben hun productie organisch op te voeren, terwijl zij hun kosten en balans in de hand houden, zijn het meest geschikt om een langetermijnrendement te leveren en sterk te presteren in een klimaat waarin de goudprijs stijgt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.