UBS AM: Amerikaanse energiesector biedt kansen voor infrastructuurbeleggers

De Amerikaanse energiesector heeft behoefte aan nieuwe infrastructuur om de simultane groei van schalieolie en duurzame energie op te kunnen vangen, en dat biedt kansen voor beleggers, schrijven Alex Leung en Declan O'Brien van vermogensbeheerder UBS Asset Management vandaag in een bericht aan de pers.

“De groei van schalieolie en -gas, in combinatie met de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen, heeft enkele knelpunten gecreëerd in de Amerikaanse energiesector. De transportcapaciteit kan de stijgende schalieproductie niet bijhouden. Dit biedt investeringsmogelijkheden in de midstream- en exportinfrastructuur. Tegelijkertijd vraagt ook de snelle overgang naar hernieuwbare energie en gas om meer investeringen in infrastructuur om de energiesector in evenwicht te houden.”

In het rapport sommen Alex Leung en Declan O'Brien een aantal prijssignalen op, die op mogelijke beleggingskansen wijzen:

  • De olie en het aardgas uit het Perm en Marcellus stroomgebied worden met een aanzienlijke korting verhandeld vanwege onvoldoende transportcapaciteit.
  • Het Amerikaanse aardgas en vloeibaar gas (NGL's) zijn goedkoper dan op de internationale markten, waardoor exportmogelijkheden ontstaan​.
  • De elektriciteitsprijzen tonen grote verschillen tussen staten, binnen staten en zelfs op dezelfde dag, als gevolg van een achterblijvende energie-infrastructuur.

    “Dergelijke mogelijkheden voor prijsarbitrage zullen in de loop van de tijd afnemen. Beleggers moeten dus niet voor eeuwig een extra rendement verwachten. Maar de prijsverschillen wijzen op zijn minst op de intrinsieke behoefte aan nieuwe infrastructuur. Uiteindelijk geniet de Amerikaanse energiesector van een rugwind die enkele jaren kan aanhouden en van structurele voordelen. Beide zullen de komende tijd investeringen in infrastructuur blijven stimuleren.”