De concurrentie voor Europese autofabrikanten komt nog niet uit China

“Zonder invoerbarrières gaan Chinese makers van elektrische auto’s de meeste concurrenten slopen”, zei Tesla-baas Elon Musk begin dit jaar. Dat sloot aan bij de gedachten in de Europese Unie die in september al een onderzoek aankondigde naar ongeoorloofde Chinese staatssteun. De meeste grote Europese autofabrikanten zeiden stoer de Chinese concurrentie niet te vrezen, maar houden ondertussen de opkomst van BYD, Geely en SAIC nauwlettend in de gaten. Gelet op de meeste recente BOVAG-cijfers is het verstandig om niet alleen naar China, maar vooral ook naar Japan en Zuid-Korea te kijken.

Nederlandse autoverkopen in het 1e kwartaal van 2024

Autoverkopen nederland

Bron: BOVAG

Toyota, Volvo Group en Tesla zijn de winnaars van het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2024 werden in Nederland in totaal 101.849 auto’s op kenteken gezet (zie tabel 1). Dat is 4% meer dan in 2023. Opvallend zijn de grote verschuivingen in de top van de ranglijst. Toyota, Volvo Group en Tesla verkochten ieder 50% tot 70% meer dit jaar. In de top 5 krijgen zij gezelschap van Kia en Hyundai uit Zuid-Korea, waardoor daar voor het eerst sinds mensenheugenis geen enkel Duits merk in staat. Volkswagen , Renault en Peugeot zijn de verliezers van het eerste kwartaal met omzetdalingen van 20% tot 40%. Opvallend: er komt geen enkel Chinees automerk ook maar enigszins in de buurt van de top 11.

BYD klimt onder de Chinese automakers naar plek 2, maar de verkoop valt flink tegen

Lynk & Co was in de eerste drie maanden van het jaar nog steeds het grootste Chinese automerk (zie tabel 2), maar zag de verkoop fors teruglopen door een aanzienlijke prijsverhoging van het maandelijkse abonnement. BYD, dat zelfs schepen heeft gekocht om elektrische auto’s in grote getalen naar Europa te verschepen, klom naar de tweede plaats. Het aantal van slechts 550 voertuigen zal in Shenzhen en Beijing echter flink tegenvallen. Alle Chinese auto’s bij elkaar opgeteld kwam de verkoop uit op 2678, 40% minder dan in het eerste kwartaal van 2023. Het Chinese marktaandeel op de Nederlandse automarkt daalde daarmee in een jaar van 4,5% naar 2,6%.

Nederlandse autoverkopen – marktaandeel Chinese merken

Chinese automerken nederland

Bron: BOVAG

Vooruitblik

Zijn de zorgen ten aanzien van Chinese elektrische auto’s dan niet terecht? Zeker wel. Toonaangevende autobouwers als BYD, NIO en Geely hebben laten zien kwalitatief hoogwaardige producten te kunnen leveren die niet onder doen voor de Europese. De vanuit de Verenigde Staten overgewaaide anti-China propaganda lijkt echter zijn werk al te doen voordat het probleem goed en wel daar is. De Europese Unie wil in 2035 volledig overgestapt zijn op elektrische auto’s. Om dat mogelijk te maken moeten vooral de prijzen omlaag. Duitse en Franse fabrikanten doen er verstandig aan om niet alleen op China, maar vooral ook op Japan, Zuid-Korea en Tesla te letten voor wat betreft de concurrentie.