Koersdoelen Alcatel-Lucent massaal verhoogd

Alcatel-Lucent verwacht dat de operationele winstmarge dit jaar meer dan zal verdubbelen ten opzichte van 2010, zo maakte de producent van telecomapparatuur vorige week bekend. In reactie hierop hebben analisten vorige week vrijdag massaal hun taxaties voor het aandeel bijgesteld, waarbij de afgegeven koersdoelen fors uiteenlopen.

Door onze redactie

Resultaten
Alcatel-Lucent verwacht dat de operationele winstmarge over 2011 zal uitkomen op ongeveer 5%. Daarmee kiest het concern voor de onderkant van de eerder afgegeven prognose voor een marge van 5-9%. Over 2010 kwam de winstmarge nog uit op 1,8%, waar het bedrijf zelf vooraf was uitgegaan van 1-5%.

Over 2010 realiseerde Alcatel-Lucent een omzetstijging van 5,5% tot ongeveer 16 miljard euro. Hiermee was de omzet iets hoger dan de ramingen van analisten, die waren uitgegaan van een omzet van 15,7 miljard euro. De aangepaste operationele winst kwam uit op 288 miljoen euro.

De Nederlandse topman Ben Verwaayen sprak in een toelichting op de resultaten zijn vertrouwen uit in de reorganisatie van het Frans-Amerikaanse bedrijf. Volgens hem ligt het bedrijf op schema om zijn turnaround binnen de gestelde termijn van 3 jaar te realiseren.

Beter dan verwacht
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zijn koersdoel voor Alcatel-Lucent verhoogd van 2,30 euro naar 3,40 euro. Analist Tim Boddy schrijft in zijn researchrapport dat de omzet, winst en vrije kasstroom van de telecomproducent beter waren dan verwacht. De vooruitzichten voor de langere termijn zijn echter onzeker. De tijdshorizon voor het koersdoel heeft de analist verlengd van 6 maanden naar 12 maanden, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘neutral’.

Exane BNP Paribas heeft zijn koersdoel voor het Frans-Amerikaanse concern opwaarts bijgesteld met 1 euro naar 3,50 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘neutral’. De analisten spreken van uitstekende resultaten die Alcatel-Lucent heeft voorgelegd en wijzen onder meer op het gedaalde pensioentekort, waardoor een hoger koersdoel gerechtvaardigd is.

De analisten van Deutsche Bank hebben ook hun koersdoel verhoogd met 1 euro, waarmee zij nu een koersdoel hanteren van 4 euro. De marges over het vierde kwartaal en de verwachtingen van de onderneming voor 2011 zijn beter dan verwacht, zo schrijven de analisten. Hun winstverwachtingen voor het aandeel zijn dan ook naar boven bijgesteld, terwijl het advies is blijven staan op ‘buy’.

Consensus
Er staan voor het aandeel op het moment van schrijven 10 koop-, 8 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor er sprake is van een licht positieve consensus. De vele koersdoelverhogingen die analisten over de afgelopen dagen hebben doorgevoerd hebben geresulteerd in een gemiddeld koersdoel van 2,99 euro, waarmee het verwacht rendement nog altijd -11,74% is. Analisten zijn gemiddeld dus van mening dat de koers in de komende periode aanzienlijk zal dalen.

Koersdoelen die de afgelopen dagen zijn afgegeven impliceren echter dat analisten wel degelijk een positief rendement verwachten voor het aandeel, waarbij de analisten van Citigroup de positieve dissonant zijn. Zij hebben hun koersdoel vastgesteld op 4,50 euro, waarmee zij een opwaarts potentieel zien van maar liefst 33%. Daar staat tegenover dat de analisten van Société Générale een koersdoel hanteren van 2,85 euro en daarmee een koersdaling verwachten van bijna 16% .Dit geeft aan dat er nog wel enige verschillen zijn in de opinie van analisten.