Ook vragen rond import van elektriciteit uit Frankrijk en Nederland

Naast een beperkte productie van de Belgische kernreactoren dreigt ook de invoer van elektriciteit de volgende winter in het gedrang te komen. Dat heeft de krant Het Laatste Nieuws gemeld.

Daarbij wordt onder meer gewezen op de onbeschikbaarheid van een belangrijke verbindingsleiding tussen Chooz in Frankrijk en Monceau-sur-Sambre in België. Daardoor zou de export van Franse elektriciteit naar België in belangrijke mate worden bemoeilijkt. De onbeschikbaarheid is het gevolg van een ontploffing in een transformator in Monceau.

De herstellingswerkzaamheden zouden mogelijk nog tot eind dit jaar in beslag nemen. Daarnaast moet ook nog met een dringend onderhoud van een transformator in Zandvliet, belangrijk voor de invoer van elektriciteit vanuit Nederland, rekening worden gehouden.

Verwacht wordt dat België volgend jaar tijdens piekperiodes op een maximale invoer van 3.500 megawatt elektriciteit zou moeten kunnen rekenen om de energievoorziening te kunnen garanderen. Het zou echter twijfelachtig zijn of dat importniveau kan worden verzekerd.

Bron: Express.be