DNB wist dat Icesave failliet zou gaan

De Nederlandsche Bank ( DNB ) wist al ruimschoots voor 29 mei 2008, de dag dat Icesave in Nederland haar deuren opende, dat Landsbanki, dat de moeder van Icesave, Landsbanki,, in ernstige problemen zat. Op dat moment waren er voldoende aanwijzingens overduidelijk dat de IJslandse bank op een faillissement afstevende. De gedupeerde Icesave spaarders startenspannen om die reden een rechtszaak aan tegen DNB De Nederlandsche Bank wegens falend toezicht.

Al begin 2008 was in brede kring bekend dat de hele IJslandse banksector op sterven na dood was. Banken trokken hun krediet in, de IJslandse Kroon kreeg geen steun meer van andere centrale banken, er was geen enkele dekking in het IJslandse garantiefonds en de Europese Centrale Bank weigerde om IJsland geldook maar een cent te lenen. VoorEen paar van de redenen die de Engelse tegenhanger van DNB , de Financial Services Authority (FSA), redendwongen om ver voor de toelating van Icesave in Nederland, Landsbanki in Engeland de duimschroeven aan te draaien.

“Voor ons is duidelijk dat DNB wist dat Icesave failliet zou gaan, Voor de Icesave spaarders is het daarom onbegrijpelijk dat De Nederlandsche Bank desondanks “net deed of z’n neus bloedde en Icesave vrij baan gaf in Nederland.”, zo stelt Gerard van Vliet, bestuurslid van vereniging Icesavingwoordvoerder van de Icesave spaarders die opkomt voor spaarders met een bedrag boven de euro 100.000.

Het uitbreide onderzoek dat de spaarders lieten uitvoeren kent maar één conclusie: DNB faalde in de Icesave-zaak op alle fronten als het om toezicht gaat. Eerdere onderzoeken in IJsland en Nederland waren ook al zeer kritisch over de rol van DNB bij de toelating van Icesave.

Vereniging Icesaving wordt bijgestaan door advocaat Michiel van Eersel van Spigthoff Litigators in Amsterdam. Hij heeft alle vertrouwen in de zaak. Van Eersel: DNB heeft duidelijk omschreven wettelijke toezichtstaken. Dat toezicht gold ook voor Icesave. Spaarders mochten en mogen er daarbij van uitgaan dat DNB ten minste waarschuwt indien er iets niet in de haak lijkt. Inmiddels is duidelijk dat DNB over voldoende aanwijzingen beschikte dat er iets aan de hand was. Desondanks koos zij ervoor om niets te doen. Sterker nog, het lijkt erop alsof het Vikingschip vriendelijk welkom is geheten en vervolgens, volgeladen met Nederlands spaargeld, ook weer hartelijk is uitgezwaaid op weg naar Ijsland.”

Het onderzoek van de spaarders leidt nu tot een dagvaarding tegen DNB , waarbij de spaarders worden bijgestaan door Michiel van Eersel van Spigthoff Advocaten in Amsterdam. Hij heeft er alle vertrouwen in dat DNB tot de orde wordt geroepen: “Als je alle feiten op een rijtje ziet bekruipt je het gevoel dat er iemand ontzettend heeft zitten slapen. Het kan niet zo zijn dat Icesave in Engeland onder dagelijks toezicht stond en DNB ze op hetzelfde moment een extra garantie tot 40.000 Euro bood. Te betalen door de gezamenlijke banken in Nederland. Te zot voor woorden”.