De toekomst van de print-industrie

Nu in bijna elk huis een printer staat en de print- en copyshops langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen, dringt de vraag zich al vrij snel op hoe de toekomst van de printindustrie eruit ziet. Is er een verschuiving waar te nemen? Gaan mensen steeds vaker hun vaker hun eigen kleine oplages printen en hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van het drukwerk? Kunnen gespecialiseerde bedrijven zich blijven profileren en zo ja, hoe dan?

De invloed van de prijs op printing

Met nieuwe technieken is een tendens waar te nemen dat de prijs per afdruk langzaam aan het dalen is, terwijl dit voor de thuisprinters echter nauwelijks merkbaar is. Het afdrukken van bijvoorbeeld een foto of flyer is aanzienlijk goedkoper als klanten dit laten doen door bedrijven als onlineprinters.be, zeker als de oplages omhoog gaan. Ook ondernemingen kunnen aanzienlijke kostenbesparingen realiseren als hun printwerk wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. De kosten per afdruk worden nog steeds voor een groot deel bepaald door de grondstoffen, maar ook de afschrijvingen op machines spelen een grote rol.

Omdat niet iedereen kan ondernemen als Onlineprinters.be is het interessant om te kijken waar de toekomst van dit soort bedrijven ligt. Het ligt natuurlijk voor de hand om aan te nemen dat het standaarddrukwerk, als visitekaartjes en briefpapier een belangrijke fundament van de bedrijfsactiviteiten zal blijven vormen. Maar er zijn andere ontwikkelingen gaande die bedrijven in print in de kern raken en veranderen.

Digitaal aanleveren en bewerken

Ontwerpers, DTP-ers en vormgevers stellen steeds hogere eisen aan hun printpartners ten aanzien van de aanlevering van het materiaal dat geprint moet worden. Niet langer wordt gezocht naar een koerier om de films naar de drukker te brengen. Vormgevers willen zelf hun beeld digitaal kunnen versturen naar de printer en als het even kan nog kleine bewerkingen uit kunnen voeren in een online omgeving.

Ook op het gebied van levertijden zijn er de nodige veranderingen merkbaar. De klant wil zijn drukwerk binnen enkele dagen in huis en kiest daarom steeds vaker voor on-demand printing. Het materiaal wordt ge-upload, de designer krijgt een digitale drukproef op zijn beeldscherm en als hij akkoord is wordt de printopdracht gegeven.

Hoe ziet de printindustrie er over 10 jaar uit?

Met de opkomst van bijvoorbeeld nanotechnologie in printen en niet te vergeten de winnende populariteit van 3D-printen, zullen bedrijven als Onlineprinters.be de markt veranderen en klaarmaken voor het print-on-demand principe. Vanachter zijn bureau kan de opdrachtgever direct zijn ontwerpen in een on-line omgeving uploaden naar de drukker. Het klantcontact zal onvermijdelijk verminderen maar juist daarom ook zal een goede customerservice en -support afdeling het verschil kunnen bepalen tussen een succesvolle en minder succesvolle onderneming.

DIY printing ontkoppelt van de apparatuur zal de toekomst zijn. Printopdrachten worden in de cloud gezet en van daaruit naar de drukker gedistribueerd. Aangezien de kwaliteit van digitale prints al niet meer is te onderscheiden van drukwerk, zal de prijs uiteindelijk een doorslaggevende rol gaan spelen.