Aandeel

Definitie

Een aandeel is een bewijs van deelname in een bedrijf. De houder heeft recht op zeggenschap en dividend. Ook krijgt hij te maken met koersstijgingen en koersdalingen.


Heeft iemand vijftig aandelen van in totaal vijftig miljoen aandelen in onderneming X, dan is hij voor 0.0001 procent eigenaar van het bedrijf.


De houder mag zijn stem laten horen op aandeelhoudersvergaderingen en krijgt mogelijk dividend - een deel van de winst - uitbetaald. Aandeelhouders mogen van de directie van een bedrijf eisen dat het aandeel in waarde stijgt. Daar wordt namelijk de meeste winst mee geboekt.


Een aandeel kan aan toonder zijn. Dat betekent dat het aandeel niet op naam staat. De eigenaar is simpelweg de persoon die het aandeel in handen heeft. Aandelen aan toonder zijn makkelijker te verhandelen dan stukken die op naam staan.


Als aandeelhouder heb je een aantal rechten waar je gebruik van kan maken. Echter, de grootte van de investering die u doet zal wellicht een rol spelen in uw houding naar die rechten. Als particuliere belegger kunt u investeren in een bedrijf en dan gelden deze rechten uiteraard ook voor u, er is alleen een kleinere kans dat u actief gebruik zal maken van deze rechten.
Wanneer u aandeelhouder bent betekent dat ten alle tijden dat u mede-eigenaar bent en dat u gebruik kan maken van uw stemrecht tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA).Mede-eigenaar van de onderneming


Wanneer u aandelen van een bedrijf bezit, bent u mede-eigenaar van deze onderneming. Een bedrijf kan aandelen uitgeven voor een prijs van bijvoorbeeld €500 per stuk. Stel het bedrijf geeft 2.000 aandelen uit, dan zal dit bedrijf €1.000.000 waard zijn. U kunt als particuliere investeerder deze aandelen kopen en dus een mede-eigenaar worden. Hoe groter de investering, hoe groter uw aandeel in het bedrijf. Stel u koopt 40 aandelen van €500 per stuk, dan zal de investering €20.000 waard zijn en dat maakt u dus: ( €20.000)/( €1.000.000) * 100= 2% eigenaar van dit bedrijf.


Stemrecht tijdens AVA


Elke aandeelhouder heeft stemrecht tijdens de Algemene Leden Vergadering (AVA), mits daarop geen uitzonderingen zijn gemaakt. De AVA zorgt er voor dat alle eigenaren bij elkaar komen en gaan stemmen over de manier waarop het bedrijf bestuurd wordt. Dit maakt de AVA een zeer belangrijk orgaan binnen het bedrijf, zo niet de belangrijkste. Wanneer u nog niet zo lang aandeelhouder bent van het bedrijf is de kans vrij klein dat u aan de AVA deel zult nemen. Wanneer u als nieuw aandeelhouder er toch graag bij wilt zijn dan is de mogelijkheid tot het deelnemen van de AVA er wel. Belangrijk om te onthouden is dat bij grote bedrijven er meer stemgerechtigden zijn, dit maakt de kracht van uw stem dus aanzienlijk kleiner. Bij kleinere ondernemingen zal uw stem dus een grotere invloed hebben.Aandeel aan toonder


Wanneer u vroeger een aandeel kocht, kwam het aandeel op uw naam te staan. Hierdoor was het voor het bedrijf makkelijk bijhouden wie allemaal aandeelhouder was en wie niet. Dit veranderde in de loop van de tijd en vandaag de dag wordt er gewerkt met de aandelen aan toonder. Dit betekent dat men niet meer aandelen over hoeft te schrijven op naam. Dit maakt het handelen van aandelen een stuk makkelijker, omdat men niet meer de naam over hoeft te schrijven wanneer men een aandeel verkoopt.


Elektronisch handelen


De vooruitgang in technologie heeft ervoor gezorgd dat het makkelijker is geworden om aandelen te kopen en te verkopen. U kunt een aandeel kopen via uw beleggerswebsite en de volgende dag weer verkopen zonder dat u heeft nagedacht over het feit dat u daadwerkelijk een mede-eigenaar was van het bedrijf. Deze ontwikkeling van elektronisch handelen heeft er mede voor gezorgd dat er meer gekeken wordt naar de waarde van het kapitaal dan de daadwerkelijke aandelen die worden gekocht.


Het snelle handelen in aandelen zorgt voor winst wanneer u dit slim doet. Uw rechten zullen hier minder naar voren komen, omdat de rechten van het aandeel op korte termijn niet de moeite waard zullen zijn voor u. Wanneer u een aandeel koopt voor het dividend is de kans groter dat u het aandeel langer vast zult houden. Voor deze vorm van handelen zal het dus voordeliger zijn om actief deel te nemen in de verkregen rechten die bij het aandeel komen.Zie ook