Nout Wellink

Definitie

Nout Wellink (27 augustus 1943) is sinds 1 juli 1997 president van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast is hij voorzitter van het Bazels Comité voor Bankentoezicht, zit hij ind e directie van de Bank voor Internationale Betalingen en is hij lid van de Group of Ten Governeors, de vergadering van centrale bankpresidenten van de G-10 en Governor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


In 1982 trad Wellink toe tot de directie van DNB. Daarvoor heeft hij diverse functies bekleed bij het ministerie van Financiën. Zo was hij in de periode 1970 – 1982 achtereenvolgens economisch medewerker, directeur Algemene Financiële en Economische Politiek en thesaurier-generaal.

Als president van DNB bemoeit Wellink zich actief met het toezicht op de banken in Nederland. Hij heeft zijn handen vol aan de kredietcrisis en staat in nauw contact met Minister van Financiën Wouter Bos.

Wellink bekleedt verschillende nevenfuncties. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Leiden, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum, penningmeester van de Raad van Toezicht van het Centraal Bureau voor de Genealogie. Hij verkreeg het ere-doctoraat van de Universiteit van Tilburg en is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Zie ook

DNB