Beursmakelaar

Definitie

Voor het aan- en verkopen van aandelen heb je een beursmakelaar, ofwel 'broker', nodig die jouw beursorders accepteert en doorstuurt naar de effectenbeurs. Dit kan je huisbank zijn, maar ook een gespecialiseerde effecteninstelling.
Tot de jaren negentig was het vanzelfsprekend dat de beursmakelaar je ook adviezen gaf. Dit kan nog steeds bij bijvoorbeeld een bankadviseur. Het krijgen van adviezen klinkt interessant, maar je betaalt er ook voor. Er zijn alternatieven. Via een internetbroker of telefonische beursorderlijn krijg je geen advies maar geef je je beursorders wel door tegen een fors lager tarief.

Beursorders
In Nederland heb je tientallen partijen waar je beursorders kunt plaatsen. Bij al die makelaars kun je terecht voor aandelen ABN AMRO, Philips en Unilever. En die aandeeltjes ABN AMRO zijn bij de ene makelaar niet mooier of beter dan bij een andere partij. Waarom zou je je als belegger dan druk maken over de vraag waar je gaat beleggen? Het antwoord is even eenvoudig als krachtig: een goede keuze voor een beursmakelaar levert je gegarandeerd geld op. Dat gaat niet om een paar dubbeltjes. Als je het een beetje slim aanpakt, pak je elk jaar minimaal 1 procent extra rendement. En uiteindelijk is dat rendement waar het hele beleggingsspel om draait. Zorg er daarom voor dat je een beursmakelaar kiest die je goede beursinformatie geeft, ervoor zorgt dat je orders snel op de beursvloer liggen en je een schappelijk prijsje berekent. Bezoek voor advies de BrokerAdviesmodule van Belegger.nl.

Zie ook