Intrinsieke waarde

Definitie

Bij opties: De intrinsieke waarde van een optie is het verschil tussen de beurskoers en de uitoefenprijs, voorzover deze positief is. Bij aandelen: Eigen Vermogen van de onderneming gedeeld door het aantal uitstaande aandelen.
De intrinsieke waarde is het verschil tussen de beurskoers en de uitoefenprijs, voorzover deze positief is. Is de uitoefenprijs van een calloptie 25 euro en de beurskoers 30 euro, dan is de intrinsieke waarde 5 euro. Met de betreffende calloptie kun je namelijk de aandelen kopen tegen
een prijs van 25 euro terwijl je daarvoor op de beurs 30 euro betaalt. Opties met intrinsieke waarde worden ook wel in the money-opties genoemd.

At the money
Is de uitoefenprijs van de optie gelijk aan de beurskoers, dan is de intrinsieke waarde 0. Deze opties worden ook wel at the money-opties genoemd. Als de uitoefenprijs van een calloptie hoger is dan de beurskoers, dan is de intrinsieke waarde van deze out of the money-optie niet negatief,
maar ook 0. Dit is bijvoorbeeld het geval met een calloptie met een uitoefenprijs van 35 euro, terwijl de beurskoers 30 euro is.

Zie ook