Future

Definitie

Termijncontract dat op de beurs wordt verhandeld.
Een future is een termijncontract dat op de beurs wordt verhandeld. Je neemt met dit instrument de plicht op u om over een bepaalde tijd iets te kopen of af te nemen. U kunt bijvoorbeeld futures kopen op aardappelen, koper, goud, obligaties, dollars en olie. De populairste futures onder Nederlandse beleggers is echter de future op de AEX-index, ook wel de FTI genoemd. Met deze future speculeer je op de stijging en daling van de grootste 25 Nederlandse beursfondsen.

Verlies
Koopt u één FTI, dan verdient u met de stijging van de index met één punt direct 200 euro. Daalt de FTI, dan verliest u hetzelfde bedrag. Heel duidelijk dus: u weet precies wat u verdient als de AEX-index tien punten stijgt (2000 euro). Bij opties is dit veel lastiger te berekenen.U kunt ook even gemakkelijk een FTI verkopen die je niet hebt. U verdient dan geld als de AEX-index daalt. Uw maximale verlies bij de koop van een FTI-future is 200 euro maal de waarde van de index. Staat de AEX op 400, dan is uw maximale verlies 80.000 euro. De kans dat de index naar nul zakt is echter klein, maar ook als de index met 10 procent zakt is uw verlies aanzienlijk; namelijk 8000 euro per contract.

Margin
Omdat de bank uw verliezen niet wil ophoesten, vraagt zij u om een bepaalde som, de margin, opzij te zetten op een aparte rekening, ook wel de marginrekening genoemd. Deze waarborg varieert per bank. Reken erop dat het absolute minimum ruim 6000 euro zal zijn.Vervolgens zal de bank elke beursdag het geld dat je hebt verdiend op uw rekening bijschrijven of uw verliezen van uw rekening afhalen. Zijn uw verliezen zodanig dat er onvoldoende geld op uw marginrekening staat, dan zal de bank je verzoeken om geld bij te storten. Dit beruchte verzoek wordt ook wel de 'margin-call' genoemd.

Postbode
Sluit u uw future weer door deze te verkopen of terug te kopen (als u deze had verkocht), dan krijgt u uw openstaande margin weer teruggestort.
Futures hebben een bepaalde looptijd. In tegenstelling tot opties is het echter niet zo dat de future minder waard wordt als die aflooptijd dichterbij komt. Is de tijd verstreken dan wordt de FTI-future afgerekend in cash. Voor bepaalde futures kan het zo zijn dat je echt de fysieke goederen ontvangt of moet leveren. Dat is een puntje van aandacht. U zult vreemd opkijken wanneer de postbode met een ton aardappelen komt aanzetten.

Zie ook